Erfbelasting

De meeste mensen vinden het onredelijk dat er belasting moet worden betaald over een erfenis. Er is immers al genoeg belasting over betaald, en dan moet je als erfgenaam nóg eens betalen.

Wat veel mensen niet weten, is dat je met een testament invloed kunt uitoefenen op de erfbelasting die je moet betalen. Dat kan zomaar duizenden euro’s schelen.

Een paar weken geleden heb ik een erfbelastingaangifte ingestuurd voor een relatie van mij. Ik ken de hele familie, en dat is erg handig als je de erfbelasting wilt verlagen. Ik spreek in dit geval de vader en de kinderen. Daarnaast hadden we wat tijd: één jaar.

In overleg stelden we het testament op. Daarnaast hebben we nog wat gedaan aan schenkingen.Afgelopen jaar is vader overleden. De belastingbesparing is 105.000 euro geweest. Er blijft nog 45.000 euro die ze wel moeten betalen. Dat is dan wel weer jammer.

Dit onderdeel van financiële planning noemen we estate planning. Hiervoor is het nodig, dat je zicht hebt op de familiesituatie. Dat gaat eigenlijk vanzelf als je als financiële planner aan het werk bent; want dan overzie je al alle financiële belangen van een klant. Het is dan een kleine stap om iets meer te vragen over de familie. Dan zie je gauw genoeg of er actie nodig.

info@timvandasselaar.nl

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

04-05-2018 18:30