Gouda Goed Bezig, partner van de maand: Goudenhart

Gouda – Gouda Goed Bezig zet zich in om Goudse jongeren op gezond gewicht te krijgen en te houden. Regisseur van het project Aafke van Leeuwen van SPORT•GOUDA zet zich in om dit voor elkaar te krijgen, maar dit kan ze niet alleen. Door samenwerkingen met lokale partijen aan te gaan, kunnen we gezond eten en bewegen voor jongeren gemakkelijker maken. Goudse bedrijven dragen graag hun steentje bij en wij zetten hen daarom graag in het zonnetje. In mei is dat gezondheidsorganisatie Goudenhart. Gouda Goed Bezig ging op pad om het felbegeerde partner van de maand bordje te overhandigen en spraken Willy Verstegen.

Wie zijn jullie?
Goudenhart is een gezondheidsorganisatie dat onderdeel is van Fundis (voorheen Vierstroom). Er zijn 70 behandelaren actief, waaronder ouderengeneeskunde, revalidatieartsen, verpleegkundig specialisten, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, psychologen en diëtisten, zoals ik. We werken zowel in de verpleeghuizen als in de eerste. Ik werk in Gouda, onder andere in het gezondheidscentrum Korte Akkeren, waar ik mensen begeleid op voedingsgebied. Daarnaast geef ik voorlichtingen en workshops.

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Gouda Goed Bezig?
In Korte Akkeren zijn er veel kinderen met overgewicht, meer dan in andere wijken. Gouda Goed Bezig heeft daarom besloten om in die wijk te starten met gezonde acties. Als diëtist hou ik me niet alleen bezig ben met mensen die een specifiek dieet nodig hebben, maar met gezonde voeding voor iedereen. Daarom heb ik me opgegeven om mee te doen. Ik vind het een goed initiatief om met elkaar te proberen Gouda gezonder te maken op een leuke manier.

Waarom hebben jullie besloten om partner te worden van Gouda Goed Bezig en in welke vormen dragen jullie bij aan het project? Goudenhart zet zich op verschillende manieren in om de gezondheid en kwaliteit van leven van mensen te verbeteren. De beste manier is om ziek worden te voorkomen. Daarom ben ik lid van de werkgroep Verbinden Preventie en Zorg, waar we met een groep mensen, vanuit verschillende functies en organisaties, kijken hoe we overgewicht het beste kunnen aanpakken. Ik vind het zelf belangrijk om niet alleen, maar samen bezig te zijn met gezondheid, omdat je elkaar dan kunt steunen en verder kunt helpen. Gouda Goed Bezig is een project dat in dat opzicht alles omvat: voeding is belangrijk, maar voldoende bewegen, een gezonde leefomgeving en sociale steun zijn dat net zo goed.

Wat doen jullie zelf aan gezondheid binnen jullie organisatie?
In het gezondheidscentrum Korte Akkeren doe ik mee met het project Stap Mee, waarbij mensen uit de wijk elke week een uur gaan wandelen. Medewerkers van SportPunt Gouda en het gezondheidscentrum lopen ook mee.

Naast Gouda Goed Bezig werk ik ook nauw samen met de GGD om op scholen in de wijk Korte Akkeren gezonde voeding te promoten. Door dit de doen, worden meer kinderen gemotiveerd om gezonder te leven. Dat gebeurt onder andere door met de kinderen samen te koken in de wijkkeuken of door rondleidingen in de supermarkt te geven, om te leren hoe je gezond kunt kiezen. Om nog een extra steentje bij te dragen naast Gouda Goed Bezig, hebben we in het gezondheidscentrum, samen met de kinderfysiotherapeut en de kinderpsycholoog een groepsbegeleiding voor kinderen met overgewicht om een gezonde leefstijl aan te leren. We willen dus echt op alle manieren bijdragen aan een betere leefomgeving.

Met alle Goudenhart medewerkers doen we mee met de Zorgmarathon, een landelijk initiatief voor mensen die in de zorg werken. Hiermee steunen we het Fonds Gehandicapten Sport.

Hoe denken jullie in de toekomst bij te kunnen dragen aan de gezondheid binnen de gemeente Gouda?
We vinden het belangrijk om in de gemeente Gouda te zorgen dat gezonde voeding voor iedereen mogelijk is. Dat geldt niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. De huidige projecten dragen daar al aan bij. Wat we in de toekomst nog willen aanpakken is dat gezonde voeding ook betaalbaar en lekker kan zijn.

Wil jij ook partner worden van Gouda Goed Bezig? Neem dan contact op met Aafke van Leeuwen, via: aafke.vanleeuwen@sportpuntgouda.nl of bel naar SPORT•GOUDA via: 0182 590 910.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

06-05-2018 14:39