Ernst Verkaik is vrijwilliger bij de Voedselbank

Gouda – Gouda is rijk aan organisaties die voornamelijk draaien op betrokken vrijwilligers. Wie zijn die vrijwilligers en wat is hun passie? Weekblad deGouda spreekt deze keer met Ernst Verkaik.

Het is weer donderdagmiddag en dus is vrijwilliger Ernst Verkaik te vinden achter de lopende band van de Voedselbank. Samen met zijn collega’s voorziet hij deze middag cliënten van vlees en vis. Maar wie hier nooit komt, kent Ernst Verkaik mogelijk ergens anders van: bijvoorbeeld van de Non-Food bank, uit de kerk, of van inloophuis Domino. Zo weet Ernst zijn voormalige werk als melkboer, waar hij al bekend stond om zijn luisterend oor, ook na het passeren van de zeventig een zinvol vervolg te geven.

De producten staan in grote zwarte koelbakken achter drie medewerkers van de Voedselbank. Cliënten sluiten aan in de rij om hun voedselpakket hier te laten aanvullen met vlees, vis, vleesvervangers of een enkele diepvriespizza. De producten worden naar gezinsgrootte en voorkeur uitgegeven, een taak waarbij contact nadrukkelijk een rol speelt.

Advertisements

Die rol ligt Ernst goed. Als melkboer was hij al een contactpersoon voor zijn klanten en “eigenlijk een beetje sociaal werker”, zo zegt hij zelf. Hij leerde er dat je niet moet denken in oplossingen, maar dat mensen vooral op zoek zijn naar een luisterend oor. “Dan breng je jezelf ook niet in de problemen”, zegt hij met een glimlach.

Kwetsbare Gouwenaars

Ernst kwam in contact met de Voedselbank door de verswinkel die hij eerst aan de Mosstraat en later aan de Karekietstraat had. Sinds de oprichting van de Goudse Voedselbank in 2007, bracht hij er zijn overtallige versproducten langs. Dus toen hij eind 2009 met pensioen ging was de stap om er vrijwilliger te worden dan ook zo gemaakt. De voormalige melkboer raakte later ook betrokken bij de oprichting van de Non-Foodbank. Enthousiast wordt Ernst ook als het over zijn werk gaat bij het inloophuis Domino, waar hij gastheer is en in gesprek treedt met kwetsbare Gouwenaars. Een taak die hem op het lijf is geschreven.

Een terugkerende discussie als het gaat over de Voedselbank is die van onnodige houdbaarheidsdata. In de tijd van hun verswinkel gebruikten de Verkaik’s gerust de producten uit de hoek van hun koelcel. Op, of over de datum, maar prima te gebruiken. Vanuit Zuid-Amerika is hun dochter ze daar nu nog dankbaar voor, vertelt Ernst’s vrouw. “Zij was laatst de enige van hun reisgroep die niet ziek werd van het buitenlandse eten.” Daar wordt vrolijk om gelachen.

Achtergrondinformatie:
Wat?

De Voedselbank Gouda brengt vraag en aanbod bij elkaar. De vraag naar voedsel komt van mensen die van zeer weinig geld moeten rondkomen. Het aanbod van voedsel komt van allerlei bedrijven en particulieren. www.voedselbankgouda.nl.

Hoeveel vrijwilligers?

‘s Ochtends werken ze met ongeveer 35 tot 40 mensen en ‘s middags met ongeveer 20.

Nieuwe vrijwilligers nodig?

Er zijn ongeveer vier nieuwe vrijwilligers welkom voor de ochtend en/of de middag.
Belangstellenden kunnen zich aanmelden via www.voedselbankgouda.nl.

Werk je ook als vrijwilliger? Mail het deGouda: info@degouda.nl

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

06-05-2018 15:15