Burgemeester Schoenmaker opent Ambachtelijk Gouda

Ambachtelijk Gouda presenteert vanaf 16 maart zes Goudse ambachten op één locatie. Het is een onderdeel van Delfts blauw kunstatelier De Drietand. Het moet een nieuwe toeristische attractie van Gouda worden. Burgemeester Milo Schoenmaker en kinderburgemeester Julie-Anne Conradi zullen de officiële opening verrichten.

Eén van de zes Goudse ambachten is het Goudse kuitbier. “Niet zo bekend bij de meeste mensen”, aldus René Boot, algemeen directeur Ambachtelijk Gouda. “Maar wel heel oud. Daarnaast presenteren we de Goudse (klei)pijpen, stroopwafels, kaas, kaarsen en Delfts blauw.

De ambachten zijn te zien in sfeervolle ‘huisjes’ met oude spullen. Ook zijn er tv-beelden uit vroeger tijden te zien. Het idee voor deze attractie is ontstaan tijdens een vakantie van Boot: “We kwamen een ambachtenmarkt tegen. Mijn broer en ik vroegen ons al een tijd af wat wij met de bovenste verdieping van het bedrijf moesten doen, dat stond al lang leeg. Het idee zijn we toen gaan uitwerken en hebben het vertaald naar Gouda.”

Advertisements

Voorbereidingen
Het bedrijf is ruim een jaar bezig geweest met de uitwerking. Alles is met eigen middelen bekostigd: “We zijn financieel een gezond bedrijf. Natuurlijk zijn we blij met de verzamelingen aan spullen die aan ons zijn uitgeleend, die mensen zijn we hier enorm dankbaar voor.” De eerste bus met toeristen wordt verwacht op 22 maart: “Dan gaan we echt draaien.”

Meer informatie is te vinden op www.ambachtelijk-gouda.nl.