Maurits Tompot, koster van de Sint-Jan in Gouda, presenteert zaterdag 28 maart zijn bundel met kosterlijke ontdekkingen. Zeven jaar schreef hij maandelijks een column in De Krant van Gouda over zijn ontdekkingen in de Goudse Glazen. Tijdens het Candlelight concert overhandigt hij het eerste exemplaar aan Jan van den Bosch, die zelf altijd boeken weg geeft in het TV programma Hour of Power.
Nadat hij in 1980 begon als hulpkoster, is hij sinds 1996 in dienst als koster van de Sint-Janskerk. “Elke dag loop ik langs de glazen en tot op de dag van vandaag doe ik nieuwe ontdekkingen. Het is dan mooi om deze ontdekkingen met anderen te delen. Uiteraard met een vleugje humor”, lacht hij. In het voormalige archief van de kerk waar ooit werken van Erasmus opgeslagen hebben gelegen, vertelt Tompot honderduit. “Vanaf het eerste moment dat ik de kerk binnenkwam, had ik het gevoel van ‘wow’. Dat gevoel is gebleven. Ik blijf me verbazen en nieuwe dingen ontdekken.” In het voorwoord van zijn bundel zwengelt Tompot direct de discussie aan over het aantal glazen. Officieel zijn het er 72, maar er zijn ook glazen met een a, b of c. Zoals het Bevrijdingsglas met de nummers 28a, 28,b en 28c. “Als je deze erbij optelt kom je uit op tachtig of negentig als je wilt.” Bovendien komt er een nieuw glazen bij binnenkort.
Erasmus
Het mag volgens Tompot een wonder heten dat we de gebrandschilderde glazen nog hebben. “In de tijd van de Verlichting (1730-1740) kwamen blanke glazen in de mode. Doordat Gouda te arm was om de glazen te slopen en te vervangen door ramen met blank glas, zijn ze bespaard gebleven. Onze armoede was de redding van de glazen.”Regelmatig loopt Tompot er rond met een glimlach. Met zijn kosterlijke ontdekkingen zoomt hij in op de details. “Neem bijvoorbeeld de vredesduiven die wegvliegen in raam 28a, daar loop je anders aan voorbij. Ik raad iedereen aan, die met mijn bundel de kerk in komt, een verrekijker mee te nemen.” Op de vraag wat zijn mooiste ontdekking is, moet Tompot even nadenken. “Dat is toch het boekje ‘Het Goddelijk Festijn’ van Erasmus. Het blijkt dat het beeldprogramma van de Goudse Glazen is ontleend aan dit boekje. Theoloog Herman Lethmaet was geïnspireerd door dit boekje en hij was een sleutelfiguur bij de realisatie van de glazen in de vierde Sint-Jan. Eigenlijk kan je wel stellen dat het boekje het masterplan was van de Goudse Glazen. Alle lijnen van de Goudse Glazen leiden naar Erasmus, zelfs de latere sponsoring vanuit Brussel, Londen tot aan Spanje aan toe, is aan hem te danken. ” De bundel met 72 kosterlijke ontdekkingen is vanaf 28 maart tijdens het Candle Light concert te koop voor 14,95 euro.
foto: Désiré Peter Paul Weststrate