Een jaar stadsdichter

Bij zijn aanstelling sprak stadsdichter Ruud Broekhuizen zijn voornemen uit om meer te willen zijn dan een stadsdichter. “Ik wil met Gouwenaars in gesprek over onderwerpen die me raken.” Een jaar later, halverwege zijn termijn, kan hij bevestigen dat hem dit gelukt is.

“Het was een bijzonder jaar. Er waren landelijke gebeurtenissen die impact hadden in Gouda. Zoals de vliegtuigcrash van de MH17, de discussie over zwarte piet en de aanslag in Parijs. Het was mooi om te zien hoe betrokken de Gouwenaars waren. Zo ontstonden er initiatieven als een gespreksavond met de Raad van Kerken waar we over verschillende thema’s met elkaar in gesprek gingen.” In totaal schreef hij zo’n 24 gedichten in de laatste twaalf maanden. Elke maand schrijf ik er een in opdracht van de gemeente en daarnaast schrijf ik gedichten op verzoek.” De gedichten schrijft hij in zijn spaarzame vrije tijd. “Het is woekeren met de tijd. Vier dagen in de week werk ik als samensteller bij de KRO/NCRV in Hilversum. Daarnaast geef ik training bij de rugby academie, sport ik zelf en heb ik een gezin.”

Omschakelen

Advertisements

Om een gedicht te kunnen schrijven, moet hij eerst omschakelen. “Allereerst moet ik iets met het onderwerp hebben voordat ik er een gedicht over kan schrijven. Als journalist ben je gewend de feiten op te noemen. Voor het dichten moet ik in de juiste modus zien te komen. Dit doe ik door even te wandelen en gedichten te lezen. Zo leeg ik mijn hoofd en creëer ik ruimte voor iets nieuws.” Het dichten geeft Broekhuizen vooral veel energie. “Het is tot nu toe erg bijzonder om te doen. Ik krijg veel leuke reacties en je ontmoet mensen die je anders nooit had ontmoet.” Nu is hij druk met de voorbereidingen voor de honderdste geboortedag van Leo Vroman. Deze grote Goudse dichter overleed twee weken voor zijn aanstelling. “We willen met de stichting Vroman100 iets moois doen op 10 april. Ik kan natuurlijk niet in zijn schaduw staan, maar we willen met de Goudse dichters van nu iets moois doen.” Dit weekend zal Broekhuizen voorlezen bij het Groene Hart ziekenhuis tijdens de vrijwilligersactie NL Doet en hij zal een gedicht voordragen tijdens de Keramiekdagen.

Ruud Broekhuizen

Door Bonnie van Doorn