Grote bedragen afgetroggeld via WhatsAppfraude

Gouda – Iedere dag staan er één of meer afspraken in de agenda van de medewerkers van het politiebureau in Gouda voor het opnemen van een aangifte van fraude via WhatsApp. ‘Het is schering en inslag en triest als je ziet hoeveel geld er van slachtoffers wordt afgetroggeld’, aldus Petra van team Gouda, Bodegraven-Reeuwijk. Niet alleen team Gouda, Bodegraven-Reeuwijk waarschuwt voor oplichting via WhatsApp. Ook in de rest van het werkgebied van de politie eenheid Den Haag komt deze vorm van oplichting voor. Een vriend of familielid komt via WhatsApp op de lijn en vraagt hulp. Men doet zich dan bijvoorbeeld voor als dochter van het slachtoffer. De zogenaamde dochter geeft aan dat zij een nieuwe telefoon heeft en daardoor niet bij haar bankgegevens kan of dat er problemen zijn met internetbankieren om een betaling te doen. ‘Het oude telefoonnummer mag gelijk verwijderd worden’ volgens de dochter. Zo was er een slachtoffer die geld overmaakte voor meerdere rekeningen die betaald moesten worden, waarna er direct werd gevraagd om nog even twee andere rekeningen te betalen. ‘We zien dat de bedragen die betaald worden uiteen lopen van honderden tot duizenden euro’s’, aldus Petra. Zo zijn er tal van smoesjes die oplichters gebruiken om geld afhandig te maken.

Persoonlijk contact

De politie waarschuwt regelmatig voor diverse vormen van oplichting. Ga niet zomaar in op betaal verzoeken. Krijgt u een WhatsAppbericht om een vriend of familielid te helpen? Spreek dit contact dan altijd persoonlijk en spreek ook echt met deze persoon. Oplichters zijn op zoek naar persoonlijke gegevens op social media en verzamelen zoveel mogelijk gegevens om slachtoffers te maken. Scherm uw social media af en voorkom dat oplichters informatie over u kunnen verzamelen.  

Bescherm jezelf tegen WhatsApp fraude

  • Stel tweestapsverificatie in, waardoor je een zelfgekozen pincode moet invoeren voordat je toegang krijgt tot je account (Ga hiervoor naar: Instellingen > Account > Verificatie in twee stappen)
  • Geef nooit een code via WhatsApp door aan iemand anders. Klik ook niet op linkjes.
  • Verifieer altijd aan wie u geld overmaakt. Krijgt u een WhatsAppberichtje om een vriend of familielid te helpen? Spreek dit contact dan altijd persoonlijk en spreek ook echt met deze persoon.
  • Maak nooit zomaar geld over (gaat vaak om grote bedragen boven de € 1000,-).
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving? Mail het ons via redactie@degouda.nl Download nu deGouda App voor iOS en Android 31-03-2020 20:40