Gouda – Het idee om een grote moestuin op het oude asfaltterrein aan te leggen bestond eigenlijk al bij de oprichting van GOUDasfalt, zo’n 2,5 jaar geleden. Het bestuur wilde graag dat het terrein een duurzaam, groen karakter zou krijgen en vond een pluktuin daar goed bij passen. En nu de kou definitief heeft plaatsgemaakt voor een lentezonnetje is het eindelijk zover: de plantenbedden kunnen worden uitgezet.
Het is de verdienste van de vrijwilligers van GOUDasfalt dat hun Warmoezerij bijna af is. Er is dan ook voelbaar enthousiasme nu de grond eindelijk de vormen begint aan te nemen van een moestuin.
Op GOUDasfalt wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van de omstandigheden om leuke activiteiten te ontwikkelen. In dit geval was dat het water dat bleef staan in de oude grindbekkens van het terrein. Dankzij de expertise van een van de vrijwilligers werd een systeem met kratjes opgebouwd waarbij het opgevangen regenwater wordt gebruikt om de planten te voeden. Voor de tuin en zijn beplanting werd moestuinexpert Marjan van Alphen gevraagd om de leiding te nemen. De vrijwilligster heeft nagedacht over het moestuinplan en welke planten daarin passen. Woorden als wisselteelt en permacultuur komen daarbij ook om het hoekje kijken, maar wat houden die eigenlijk in?
Slakken
Bij permacultuur wordt gebruik gemaakt van de zelfregulerende werking van de natuur. De mens creëert de omstandigheden en de natuur doet de rest. Deze tuin is eigenlijk wat klein en ondiep om zo’n systeem op te zetten, legt Marjan uit. Bij wisselteelt wordt de beplanting ieder seizoen (deels) aangepast. Natuurlijk is er ook een middenweg mogelijk, door meerdere soorten bij elkaar te plaatsen. Zo kunnen struiken er bijvoorbeeld voor zorgen dat slakken zich op de struik werpen, waardoor ze de groente of fruitplantjes laten staan, vertelt Marjan. De planten die in de moestuin komen, zoals sla, radijsjes en rucola, worden eerst opgekweekt in lage kasjes. Voor de warmbloedige planten is een grotere kas in aantocht, waarin een ideaal leefklimaat heerst voor bijvoorbeeld tomaten, pepers en paprika’s.
Moestuincursussen
Behalve vrijwilligers van het terrein zelf is ook de Brede School Gouda bij het project betrokken.
Kinderen van de Brede School hebben onder meer wilgentenen gevlochten die de tuin nu opsieren. Marjan geeft moestuincursussen en hoopt die straks te combineren met een praktijkgedeelte in de Warmoezerij.
Verkoop
Van de oogst kan van de zomer wellicht via de onderneming van streekproducten, Rechtstreex, gaan lopen. Zo levert de tuin ook wat op; geld dat volgend jaar kan worden gebruikt voor onder andere nieuwe beplanting.
(Bron: deGouda)
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl
07-04-2018 11:00