Zonder winterbanden rijden kan je 5000,- kosten

Onderweg naar wintersportlocatie gelden er verschillende regels omtrent winterbanden. In Frankrijk zijn winterbanden bijvoorbeeld niet verplicht. Maar als wintersporters vanuit Nederland via Luxemburg naar Frankrijk rijden onder winterse omstandigheden, wordt dat bestraft met een boete. Boetes voor rijden zonder winterbanden kunnen oplopen tot € 5000,-. 

Nederland en België: winterbanden niet verplicht
In Nederland en België zijn winterbanden niet verplicht. Wel wordt aangeraden hiermee te rijden. In Eifel en de Ardennen kan het bijvoorbeeld erg glad zijn in winterse omstandigheden. Slipt de auto en veroorzaakt deze schade terwijl er zomerbanden gemonteerd zijn? Vervelend, maar dit heeft geen gevolgen voor de aansprakelijkheid van de bestuurder of de dekking van de autoverzekering.

Duitsland en Luxemburg: winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden
In Duitsland en Luxemburg zijn winterbanden voor personenauto’s, vrachtwagens en bestelwagens verplicht bij winterse omstandigheden, ongeacht welk seizoen het is. In Duitsland en Luxemburg is er, als de verkeersborden dat aangeven, ook verplichting om met sneeuwkettingen te rijden. Bij het negeren van deze regels, wordt de autobestuurder aansprakelijk gehouden in geval van een ongeluk en/of autoschade, krijgt deze een boete en verandert de dekking van de autoverzekering.

Advertisements

Frankrijk en Zwitserland: winterbanden niet verplicht
In Frankrijk en Zwitserland zijn winterbanden voor geen enkel voertuig verplicht. Als de autobestuurder terechtkomt in een ongeluk terwijl de auto enkel is voorzien van zomerbanden, dan wordt deze echter wel beboet en aansprakelijk gehouden. Daarom wordt aangeraden om altijd op winterbanden te rijden in de winterse omstandigheden.

Oostenrijk: winterbanden in bepaalde periode verplicht
In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht tussen 1 november en 15 april. De profieldiepte van een gewone band onder een personenauto of bestelbus moet minimaal 4 millimeter zijn en die van diagonaalbanden 5 millimeter. Voor vrachtwagens moet de minimale profieldiepte voor winterbanden 6 millimeter zijn. Zonder winterbanden rijden wordt beboet met een boete die kan oplopen tot € 5000,-.

Italië: winterbanden in bepaalde gebieden in een bepaalde periode verplicht
In Italië zijn winterbanden alleen verplicht in bepaalde gebieden in een bepaalde periode. Tussen 15 november en 15 april moet een bestuurder goed opletten of de auto van winterbanden met minstens een M+S-symbool moet worden voorzien.

Tip: rijd in de winter op winterbanden
Verwissel standaard de zomerbanden voor winterbanden met een sneeuwvloksymbool in de winterperiode in Europa. Er mag dan overal in Europa gereden worden, zonder dat er een boete volgt of dat de dekking van de verzekering verandert. Ook een set sneeuwkettingen wordt aangeraden.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

19-11-2019 10:05