Zo.27-09: LALLA GOLDA in Museum Gouda

Lalla Golda, Marokkaans voor ‘Vrouw van Goud’, is de fleurige titel voor een bijzondere expositie die dit gehele najaar te zien is in Museum Gouda. Met deze tentoonstelling wordt stilgestaan bij het feit dat de eerste Marokkanen zich vijftig jaar geleden hebben gevestigd in Gouda. Daarbij is gekozen voor een originele invalshoek: de vrouw als stille kracht achter de migratie.
De tentoonstelling Lalla Golda is in Museum Gouda te zien van 27 september 2015 tot en met 3 januari 2016 in Museum Gouda (geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur).

Terwijl het de mannen waren die vanaf 1965 als eerste in Gouda arriveerden om hier aan de slag te gaan in fabrieken, waren het de vrouwen die alleen achterbleven en hun kinderen moesten opvoeden. Zij waren het ook die jaren later – in het kader van de zogeheten gezinshereniging – met de opgroeiende kinderen naar Nederland werden gehaald en in een volkomen nieuwe en onbekende wereld hun weg moesten vinden, zonder hulp van een werkgever en met een zware huishoudelijke last. Velen van hen legden een opmerkelijke overlevingskracht aan de dag, maar er waren ook vrouwen die wegkwijnden in huis, vervuld van heimwee en vaak zorgen over uit de band springende kinderen. Hun leed en vreugde komen dan ook beide aan bod in de expositie.