Zo. 24-02: 1e Goudse Geuzenmiddag in het Museumhavencafé in het Goudse IJsselhuis

Lambiek, Geuze, Kriek, Faro: een hele oude biersoort uit de Senne vallei en Pajottenland bij Brussel. Zuur, zoet, fruitig: dat zijn de vele smaak-impressies van diegene die deze bieren al en keer geproefd hebben. Ze zijn alleen in Nederland niet makkelijk te proeven. Daarom organiseren een 4-tal Geuze-liefhebbers op 24 februari a.s. om 3 uur een proefmiddag in het IJsselhuis (Museumhavencafé) in Gouda, met 7 verschillende geuzes, lambieken, krieken en faro’s, ieder met een bijbehorend hapje en verhaal. Maar eerst iets over het bier zelf.

Al sinds meer dan 5 eeuwen worden deze bieren gebrouwen in de Pajottenland en de Senne-vallei regio’s vanwege de specifieke gist, Brettanomyces of Brett, daar in de lucht. Bier wordt gemaakt van granen (zoals gerst, tarwe en rogge), hoppen, water en gist. Alle ingrediënten hebben een belangrijke invloed op de uiteindelijke smaak van het bier, en hier in het bijzonder de gist. Anders dan bij normaal bier worden de lambiek-bieren gebrouwen met een groot deel ongemoute tarwe en gekookt met juist oude hoppen, wat veel minder bitterheid geeft. Ook anders dan normale bieren, wordt dit bier juist langzaam in open kuipen afgekoeld om de bacteriën en de gist de kans te geven in het bier te dringen. Waar de gecontroleerde vergisting van normale bieren een kwestie van weken is, duurt de ongecontroleerde vergisting van Lambiek of Kriek een jaar of zelfs jaren. Aan het einde van de vergisting kunnen ook gekneusde kersen, de meest bekende de krieken uit het Belgische Schaarsbeek, toegevoegd worden, wat een Kriek op levert. Zelfs andere vruchten, zoals frambozen, aardbeien en bessen, kunnen gebruikt worden. De vergisting vindt geheel of gedeeltelijk plaats in eikenhouten vaten, wat aan de ene kant een houtsmaak aan de jonge Lambiek of Kriek geeft, maar ook het geproduceerde koolzuur af voert, zodat de vaten niet “ontploffen”. Door dit natuurlijke proces heeft elke Lambiek en Kriek een specifieke smaak en zuurheid, die wat beïnvloed kunnen worden door de lengte van de houtrijping tijdens de vergisting, die typisch tussen de 1 en 3 jaar ligt. Voordat de Lambiek of Kriek op de fles gaat, kan deze gestoken worden door gespecialiseerde Geuze-steker. De steker mengt verschillende Krieken en Lambieken, van verschillende smaken en leeftijden, tot een Geuze. Er zijn brouwers die ook steken, maar niet ieder steker brouwt; het zijn twee verschillende vakmanschappen. De al of niet gestoken flessen worden nog een tijd gerijpt, waarbij de nog aanwezige gist de koolzuurdruk in de fles maakt en ook over de jaren het bier een rijpere – vaak iets minder zure en intensere – smaak krijgt.

Tot slot is er naast de Lamiek, Kriek en Geuze, ook nog de Faro, wat in eerste instantie een Lambiek of Kriek was, die met een suiker-klontje geserveerd werd, om het bier minder zuur te maken. Tegenwoordig worden natuurlijke zoetstoffen gebruikt in de fles.

Uit het soms jaren durende proces van het maken van een goede Lambiek, Geuze, Kriek of Faro kan je afleiden dat veel vakmanschap en – vooral – geduld nodig is om het uiteindelijk in ons glas te krijgen. Dat zie je helaas terug in de prijs en de verkrijgbaarheid van deze bieren. Maar er zijn genoeg mensen in Nederland, die dit bier erg waarderen, en enkele van hen zijn Dick Winkelman en zijn zoon Herman, die het pittoreske Museumhavencafé in het Goudse IJsselhuis uitbaten. Dick reist regelmatig naar Pajottenland om te zorgen dat diverse Geuzes, Krieken en Lambieken in zijn koelkast staan, en Herman verzorgt de keuken met hapjes die perfect bij deze bieren aansluiten. Samen met drie andere liefhebbers, organiseert Dick de 1e Goudse Geuzenmiddag op 24 februari, om 3 uur ‘s middags, waarbij Herman de aansluitende hapjes gaat verzorgen bij 7 mooie bieren.

Prijs 30 euro bij inschrijving via Goudsegeuzenmiddag@outlook.com. Deze middag is beperkt tot 20 bier-proevers. Schrijf je in en betaal tijdig, want vol is vol! Het adres is Schielands Hoge Zeedijk 1, 2802 RB Gouda.

Meer informatie: Dick Winkelman, mob. 06 44267175 of email naar Goudsegeuzenmiddag@outlook.com

24-02-2019 09:00