Zo. 08-03: Internationale Vrouwendag – Zeven vensters op honderd jaar vrouwengeschiedenis

Op zondag 8 maart vanaf 14:15 uur organiseert Vrouwennetwerk Rijnstreek een High Tea bij Alfreds, Cornelis Geellaan 43 in Alphen aan den Rijn, t.g.v. Internationale Vrouwendag. Historica Dr. Margit van der Steen geeft dan een lezing met als titel ‘Zeven vensters op honderd jaar vrouwengeschiedenis’. Tevens maken we dan de Netwerkster van het Jaar 2020 van Vrouwennetwerk Rijnstreek bekend. Deze bijeenkomst staat (na aanmelding) open voor leden, oud-leden en belangstellenden.

Het thema van de internationale Vrouwendag 2020 is Vrijheid. In Nederland vinden we vrijheid normaal: we mogen gaan en staan waar we willen, doen waar we zin in hebben en zeggen wat we op ons hart hebben. Maar dat is niet altijd zo geweest. Tot 1956 werden getrouwde vrouwen bijvoorbeeld als handelingsonbekwaam gezien, om maar iets te noemen. Ze mochten niet zelfstandig beslissingen nemen.

Terug in de tijd
Hoe zag de wereld van vrouwen er pakweg 100 jaar geleden uit? We hebben op deze maartse zondagnamiddag Dr. Margit van der Steen uitgenodigd om ons mee terug te nemen in de tijd. Ze doet dat aan de hand van zeven vensters op honderd jaar vrouwengeschiedenis, waaronder handelingsonbekwaamheid, de eerste vrouw in het lokaal bestuur en de canon van de Nederlandse geschiedenis.

Geëngageerde historica
Dr. Margit van der Steen is een geëngageerde en ondernemende historica met een indrukwekkende staat van dienst. Zo was ze tien jaar lang directeur van het Nederlands Genootschap Vrouwenstudies van de Universiteit Utrecht. Momenteel is ze als onderzoeker geaffilieerd aan Atria, een kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis en verbonden aan het Huygens ING als managing director van de landelijke Onderzoekschool Politieke Geschiedenis.

Margit heeft een eigen bureau voor leeftijdsvraagstukken, gender en diversiteit, AETAS, en is sinds 1 november 2017 als universitair docent verbonden aan de Universiteit Leiden. Zij publiceert over moderne politieke geschiedenis, biografisch onderzoek en vrouwen- en gendergeschiedenis. Kortom: de aangewezen persoon om leden en belangstellenden te leiden door 100 jaar vrouwengeschiedenis!

High tea
Het bestuur van het Vrouwennetwerk nodigt leden, oud-leden en belangstellenden van harte uit voor deze interessante lezing en discussie. Je bent welkom tussen 14:30 tot 17:00 uur. Onderwijl verzorgt de keuken van Alfred’s een heerlijke high tea.

Kosten
Kosten High Tea:  €21,00*. Belangstellenden en oud-leden betalen 10 euro extra voor het programma (+ € 1,25 administratiekosten)

Aanmelden is mogelijk tot (uiterlijk vrijdag 6 maart) via de website www.vrouwennetwerkrijnstreek.nl

08-03-2020 09:00