Zilveren medailles bij WK lifesaving voor Goudse Reddingsbrigade

Van 1 t/m 18 september wordt het wereldkampioenschap Lifesaving gehouden in Nederland. Tijdens dit Wereldkampioenschap laten de redders uit de hele wereld zien wat ze kunnen in de lifesaving sport. De Lifesaving sport is een spectaculaire sport die is afgeleid van het echte reddingswerk. De onderdelen bevatten combinaties van techniek, tactiek, kracht en snelheid. De sport bestaat uit wedstrijdonderdelen in het zwembad, de ‘Pool Events’ en op het strand en in de zee, de ‘Ocean Events’. De ‘Pool Events’ worden georganiseerd in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven en de ‘Ocean Events’ op het strand en in de zee van Noordwijk.

Afgelopen vrijdag en zaterdag kwamen de masters (redders van 30 jaar en ouder; 9 mannen en 4 vrouwen) van de Goudse Reddingsbrigade (GRB) in actie in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion. Naast individuele nummers: 200m hinderniszwemmen, 100m lifesaver, 100m popduiken met zwemvliezen en 50m pop duiken, stonden er ook team onderdelen op het programma zoals 4x50m hinderniszwemmen, 4x25m popvervoeren, 4x50m torpedoestafette en de 12,5m line throw.

Tijdens de 50m pop vervoeren; start de deelnemer na het startsignaal met 25m vrije slag, waarna er een reddingspop (gevuld met water) van de bodem (3m diepte) moet worden opgedoken. Deze pop moet als een soort van drenkeling zo snel mogelijk op een toegestane manier naar de kant worden gebracht. Bastiaan de Knoop van de GRB (30-34 jaar) zwom een tijd van 35.13 en won hiermee een zilveren medaille op dit onderdeel. Een TOP prestatie!

Advertisements

Ook het onderdeel line throw leverde Gouds eremetaal op. Tijdens dit onderdeel gaat er één deelnemer het water in en zwemt met een touw naar een hekje op 12,5m. Deze deelnemer moet met één hand het hekje vast houden en heeft in de andere hand het touw. De tweede deelnemer staat klaar op de kant met het andere eind van het touw. Als het startsignaal klinkt, gaat deze deelnemer lussen van het touw maken, waarna deze het touw naar de redder in het water werpt. Deze vangt het touw en wordt door de zwemmer op de redder op de kant binnen gehaald.
Ook in dit onderdeel presteerde de Goudse redders heel goed.

Bastiaan de Knoop gooide het touw naar Bart Roorda (masters 30-34 jaar) en samen zetten zij een tijd neer van 12.43. Deze tijd leverde een zilveren medaille op. Ook bij de masters 45-49 jaar was er succes voor de Goudse Reddingsbrigade. Hans te Hennepe gooide het touw naar Wim van Grieken en zij kwamen tot een tijd van 14.60; dit leverde wederom een tweede plaats op.

De pool events bij de masters zijn daarmee afgesloten met 3 zilveren medailles voor de Goudse Reddingsbrigade. Maandag en dinsdag komen de Goudse masters in actie op het strand. Wie weet levert dit nog meer medailles op.

Bij de heren 30 – 34 masters behaalde Bastiaan de Knoop een 2de plaats bij het onderdeel 50 meter popduiken
Masters 30-34
1. Bartolomé MORALES ACOSTA SOS Murcia 33.54
2. Bastiaan de KNOOP RB Gouda 35.13
3. Bartlomiej BOBER WOPR Knurow 35.80

Bij het onderdeel Linethrow behaalde Bastiaan de Knoop samen met Erik Roorda eveneens een 2de plaats
Masters 30-34
1. Blyth LSC 1 Blyth LSC 12.25
Gavin LITTLE Adam PAYNE
2. RB Gouda 1 RB Gouda 12.43
Bastiaan de KNOOP Bart ROORDA
3. SLRG Schaffhausen 1 SLRG Schaffhausen 13.50
Andreas ZAHN Freddy WEBER

Bij het onderdeel Linethrow werd er door het andere masterteam ook een 2de plaats behaald
Masters 45-49
1. Jersey Aquatic Rescue Club 1 Jersey Aquatic Rescue Club 12.24
Adrian ATTWELL Stuart MCGLINCHEY
2. RB Gouda 2 RB Gouda 14.60
Wim van GRIEKEN Hans te HENNEPE
3. DLRG Hemmingstedt 1 DLRG Hemmingstedt 14.61
Markus VORRATH Jens DOHRN

De GRB staat in Nederland al jaren aan de top als het gaat om het Nederlands kampioenschap. Dit jaar heeft de GRB al diverse Nederlands Kampioenen afgeleverd