Za. 30-9: Oldtimers in de strijd tegen slokdarm- en maagkanker

Hazerswoude – Jaarlijks krijgen meer dan 4.000 mensen in Nederland van hun arts te horen dat ze slokdarm- of maagkanker hebben. Met de huidige wetenschap kan slechts een deel van deze patiënten worden geholpen met een behandeling die tot genezing leidt. Maar de gevolgen veranderen vaak het verdere leven ingrijpend. Er is meer onderzoek nodig om deze vormen van kanker eerder te ontdekken en effectief te bestrijden. En daar is veel geld voor nodig.

Op 30 september en 1 oktober wordt voor dit goede doel een bijzonder evenement georganiseerd: Wheels in the West. Een beurs met vintage en klassieke auto’s en alles wat daar bij hoort, inclusief een veiling en toertocht met oldtimers. Verwacht duizenden worden liefhebbers uit geheel Nederland en België. De netto opbrengst van de entreeprijs gaat naar het Slokdarm- & Maagkanker Fonds.

Dit fonds is opgericht op initiatief van Jaap van der Breggen bij wiens echtgenote deze vorm van kanker werd geconstateerd. De confrontatie met deze agressieve ziekte, en de machteloosheid die hij voelde tijdens de lijdensweg van zijn vrouw, brachten oldtimerliefhebber Jaap op het idee om geld te genereren voor medisch onderzoek. Immers elk leven dat gered kan worden, is de moeite waard.

Het Slokdarm & Maagkanker Fonds ondersteunt de AMC Foundation van het Amsterdams Medisch Centrum. Dit is het grootste centrum voor slokdarm- en maagoperaties in Nederland. De topspecialisten van het AMC delen hun kennis en ervaring internationaal met onderzoekers. Ze initiëren onderzoek en maken het mogelijk dat jonge, veelbelovende medici daarbij worden betrokken.

Een van de oprichters van het Slokdarm & Maagkanker fonds is Louis van Dijk, de bekende pianist. Uiteraard staan ook de specialisten van het AMC pal achter het Fonds, zoals chirurg Prof. Dr. Mark van Berge Henegouwen en zijn collega chirurg Dr. Suzanne Gisbertz. Samen met hun team opereren zij ca. 150 patiënten per jaar.

Zoals de naam Wheels in the West al aangeeft, vindt dit event plaats in de Randstad, in het Plantariumgebouw in Hazerswoude bij Boskoop. Er zijn oldtimers te zien en te koop, ook op een veiling die op beide dagen wordt gehouden. Op 1 oktober wordt ook een oldtimerrit georganiseerd.
Meer informatie: www.wheelsinthewest.nl en www.slmkfonds.nl