Za.28-05: Toonkunst Gouda concert met koorwerken in de Frans-romantische traditie

Op zaterdag 28 mei organiseert Toonkunst Gouda een concert met koorwerken in de Frans-romantische traditie. Het Requiem van Maurice Duruflé, het Panis Angelicus en vier andere mottetten van César Franck en de Messe Basse van Gabriel Fauré staan op het programma. Als vocale solisten werken mee Carina Vinke – alt-mezzo, Leon van Liere – tenor, Hans Christian Hinze – bas-bariton. Christiaan Ingelse – orgel, Mariëlle Rijkaart – cello en Jaike Bakker – harp verzorgen de instrumentale begeleiding. Het geheel staat onder leiding van de dirigent van Toonkunst Gouda, Leo Rijkaart. Het Requiem van Maurice Duruflé roept verschillende en zelfs zeer tegengestelde sferen op. Het Introït, Kyrie en Pie Jesu staan in het teken van mededogen en bezinning. In het Sanctus klinken herhaalde hosanna’s met veel passie. Het Libera Me bevat een korte, hartstochtelijke confrontatie met de dag des oordeels. Maar er zijn ook diep troostende en naar binnen gekeerde passages, zoals het in vervoering brengende In Paradiso.
Van César Franck zingt Toonkunst Gouda motetten: meerstemmige, vocale composities voor koor, solisten, orgel, cello en harp, waarvan het Panis Angelicus de bekendste is. De motetten hebben elk een eigen sfeer en muzikale kleur. Opvallend in deze motetten zijn de soms markante overgangen in de muziek, waarvoor César Franck ook oude, gregoriaanse kerktoonsoorten gebruikt. De Messe Basse heeft Gabriel Fauré voor vrouwenkoor en orgel geschreven. Toonkunst Gouda zingt de Messe Basse in een arrangement van Dick Duijst voor vierstemmig gemengd koor.
Als muzikaal intermezzo brengen Mariëlle Rijkaart en Jaike Bakker het Andante religioso van Henriette Renié ten gehore. Christiaan Ingelse speelt de orgelsolo Pastorale opus 19 van César Franck, waarin vooral de onlangs gerestaureerde tongwerken van het orgel heel fraai tot hun recht komen. Het concert vindt plaats in de St. Jan en begint om 20.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website www.toonkunstgouda.nl en kosten € 25,- per stuk Voor jongeren kost een kaartje € 15,-.