Za.21-03: Cursus "Papierscheppen" bij de Drukkerswerkplaats

Schrijven, vormgeven, papier maken, zetten en drukken, boekbinden: er komt heel wat bij kijken bij de productie van een boek. Boekdrukken is een eeuwenoud ambacht, dat in de Drukkerswerkplaats Gouda nog altijd springlevend is. Tijdens de tentoonstelling ‘Uitgelezen’ in Museum Gouda biedt de Drukkerswerkplaats Academie een cursusprogramma waarin iedereen kennis kan maken met dit ambacht.

 

De Drukkerswerkplaats Academie biedt, tijdens de tentoonstelling Uitgelezen in Museum Gouda, een cursusprogramma aan. Het zetters- en drukkersambacht bestaat al honderden jaren. Deelnemers die dit zelf willen ervaren, kunnen een workshop volgen bij de Drukkerswerkplaats Academie.

 

De eerste workshop vindt plaats op 7 maart. In deze workshop o.l.v. Jan Graafland, schrijver en voormalig stadsdichter, leren deelnemers accepteren dat het schrijven van een gedicht onbegonnen werk is. Het is niet te schrijven, je moet het vangen, en daarna opschrijven, dat wel. Hoe lok je een gedicht, alvorens het te vangen: door voor te denken over het waarover, het waarom en dan te wachten tot het invalt. Tuurlijk zijn er trucs die helpen de inspiratie af te dwingen. Het kiezen van woorden, vorm (elfje, sonnet etc.) komt, merkwaardigerwijze pas op de laatste plaats. Een leuke, praktische workshop met als eindresultaat, als het meezit, of anders tegen, een gedicht.

De prijs voor deelname aan een workshop is 20 euro. Deelname aan het gehele programma van 5 workshops is 85 euro. De workshops vinden plaats in de Drukkerswerkplaats in de Chocoladefabriek in Gouda.

Inschrijving is mogelijk via www.drukkerswerkplaats.nl. Het aantal plaatsen per workshop is beperkt.

 

Cursusprogramma:

 

Zaterdag 7 maart 2015 | POËZIE

In deze workshop o.l.v. Jan Graafland, schrijver en voormalig stadsdichter, leren deelnemers omgaan met woorden. Zij schrijven zelf een gedicht en denken na over wat zij willen zeggen en de woordkeus. Een leuke, praktische workshop met als eindresultaat een gedicht.

 

Zaterdag 21 maart 2015 | PAPIERSCHEPPEN

Maak handgeschept papier o.l.v. Wilma van Ipenburg van handboekbinderij de Waterjuffer. Deelnemers vermalen eerst oude stof en lompen. Van de ontstane pulp maken zij met behulp van schepramen prachtig handgeschept papier.

 

Zaterdag 11 april 2015 | GRAFISCH VORMGEVEN

Deze workshop gaat over de beginselen van basistypografie, van lettergebruik, lettergewichten en corpsen tot kleur en het gebruik van ‘wit’. Maak o.l.v. Peterpaul Kloosterman kennis met de vertaling van tekst tot boek.

 

Zaterdag 25 april 2015 | ZETTEN EN DRUKKEN

Zet o.l.v. de meesterzetters van de Drukkerswerkplaats een zelf gekozen tekst in lood. En maak vervolgens een prachtige afdruk op een van de drie bijzondere persen van de Drukkerswerkplaats.

 

Zaterdag 9 mei 2015 | BOEKBINDEN

In deze workshop leren deelnemers o.l.v. Wilma van Ipenburg over boeken binden in verschillende technieken. Er is aandacht voor diverse toepassingsmogelijkheden van papier, verschillende bindwijzen en het praktisch binden van een boekje in een enkele katern.