Za. 2-9: Familieconcert in de Dorpskerk Moordrecht

Moordrecht – In de Dorpskerk in Moordrecht vindt op zaterdag 2 september een feestelijk familieconcert plaats, met Boudewijn Zwart (kamerbeiaard) en het Campana Consort (hobo, piano en balalaika). Speciale gast is Irma Zwart (Digital/Draw-Artist). De aanvang is om 20.00 uur en de toegang is gratis. Het concert wordt voorafgegaan door carillonspel vanuit de Dorpskerktoren

Naast meeslepende Russische muziek, staat in het programma centraal de uitvoering van ‘De Schilderijen-tentoonstelling’ van de Russische componist Modest Moessorgski (1839-1881). Moessorgski schreef het werk, bestaande uit zestien stukken voor piano, naar aanleiding van een bezoek aan een tentoonstelling van het werk van Viktor Hartmann. Moessorgski was goed bevriend met Hartmann. Met de groep van vrienden hadden ze gestreefd naar een pure Russische kunst, een kunst zonder Westerse invloeden. Van de zestien delen hebben er tien betrekking op de schilderijen.
De musici van het Campana Consort hebben gezamenlijk de pianoversie aangepast aan de bezetting van het ensemble. Niet eerder klonk het werk op deze manier.

Digital/Draw-Artist
De jonge kunstenares Irma Zwart uit Den Haag, legt zich naast traditioneel tekenen met potlood en papier toe op de techniek van ‘Digital Drawing’. Zij heeft zich door de Schilderijententoonstelling van Moussorgski laten inspireren door het digitaal tekenen van een tiental schilderijen die haar persoonlijke weergave zijn op wat zij bij de muziek en de onderwerpen voelt. Tijdens de uitvoering van de Tentoonstelling, zullen de digitale schilderijen vertoond worden.

Advertisements

De Musici
Het Campana Consort is opgericht door Boudewijn Zwart. Het ensemble trad in verschillende samenstellingen op in Nederland, Engeland, Duitsland, België, Frankrijk en Rusland. Steeds staat in de programmering het beiaardspel centraal (‘Campana’ is het Italiaanse woord voor ‘Klok’). Het ensemble bestaat uit Vladimir Skliarenko (hobo), Elena Lelchuck (piano), Alexander Paperny (balalaika), en Boudewijn Zwart (kamerbeiaard). Zij brengen een wervelend programma met toegankelijke muziek, waarin klassieke muziek de boventoon voert, maar waar ook uitstapjes worden gemaakt naar volksmuziek.
Vladimir Skliarenko uit Rusland, studeerde hoofdvak hobo aan het conservatorium te Saratov en behaalde zijn diploma met de hoogste onderscheiding. Zijn naam staat als één van de weinige studenten gebeiteld in de marmeren muur van het beroemde conservatorium dat door Rachmaninoff werd ingewijd. Aanvankelijk begon hij als hoboïst bij het Russisch Philharmonisch orkest, maar dankzij succesvolle solo-concerten, werkte hij lange tijd als zelfstandig musicus en reisde hij over heel de wereld met als trouwe metgezel zijn onafscheidelijke hobo.
Elena Lelchuck uit Rusland, studeerde hoofdvak piano en clavecimbel aan het conservatorium te Saratov. Al vroeg ging haar interesse vooral uit naar het begeleiden van andere musici. In die hoedanigheid werd zij opgenomen in het Russisch Barok Ensemble ‘Trio Sonate’ en specialiseerde zij zich in het clavecimbelspel. Momenteel geeft zij les in piano-methodiek aan het conservatorium te Saratov .
De in Duitsland wonende Alexander Paperny is een pionier op de balalaika. Dit van oorsprong Russisch muziekinstrument heeft een driehoeksvorm en wordt met slechts drie snaren bespeeld. Paperny heeft met zijn Russisch ensemble “Jazz-Balalalika” van 1988 tot 1998 grote successen geboekt en talrijke cd’s opgenomen. Hij heeft het instrument uit de volksmuzieksfeer gehaald. Met grote virtuositeit laat hij horen dat de balalaika ook ingezet kan worden bij uitvoeringen van klassieke muziek.
Boudewijn Zwart studeerde piano aan het conservatorium te Amsterdam en beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort. Hij is stadsbeiaardier van onder meer Gouda, Amsterdam en Dordrecht. Daarnaast is hij werkzaam als organist, pianist en componist. Met zijn zelf ontworpen rijdende carillon toert hij heel Europa door en treedt hij op met diverse muziekensembles.