Za.19-03: Vier de lente in het Groene Hart

Lammetjes huppelen door het stro, koeien dansen in de wei, fruitbomen komen in bloei, wandelaars en fietsers gaan weer op pad; in de lente is het Groene Hart op z’n mooist. Tijdens de zevende Maand van het Groene Hart, zaterdag 19 maart tot en met zondag 24 april, is iedereen uitgenodigd om naar buiten te gaan. Bezoek de lammetjesdagen en voorjaarsfairs of doe mee aan de natuurexcursies, creatieve workshops of de vele wandel- en fietstochten.

Alle ondernemers in het Groene Hart, het bijzondere groene gebied tussen Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam, werken tijdens deze maand samen om bewoners van het Groene Hart en recreanten uit de Randstad te laten genieten van het oer-Hollandse buitenleven. Er is dit jaar keuze uit meer dan 200 uitjes en evenementen.

Startschot
Het sportieve startschot van de maand is op zaterdag 19 maart tijdens de Joop Zoetemelk Classic . Start en finish van deze toerfietstocht, waaraan naar verwachting duizenden fietsers meedoen, is bij Sportpark De Bult in Leiden. Alle routes, van 25 tot 150 kilometer, zijn bewegwijzerd. Onderweg zijn er verzorgingsposten en eten en drinken is verkrijgbaar. Het officiële startschot wordt gegeven door, hoe kan het ook anders, Joop Zoetemelk.

Advertisements

Boerenkaas Fietstocht
Samen met Hoogvliet Supermarkten wordt speciaal voor de Maand van het Groene Hart de Boerenkaas Fietsroute georganiseerd. De prachtige route van 44 kilometer voert langs de Kagerplassen, Braassemermeer en Wijde Aa. Onderweg komen fietsers langs zeven boerderijen waarvan de boerenkaas bij Hoogvliet Supermarkten te koop is. Enkele boerderijen zijn tijdens de paasdagen geopend voor publiek.

Kom lammetjes aaien
Elk jaar zijn de lammetjesdagen het favoriete uitje van gezinnen tijdens de Maand van het Groene Hart. Het is altijd leuk om na een lange winter de jonge lammetje en kalfjes weer te zien. Vaak wordt er tijdens de lammetjesdag ook een gezellige (streek)markt georganiseerd en zijn er verschillende activiteiten voor kinderen op de boerderij. De bekendste Lammetjesdagen zijn op zaterdag 26 maart en maandag 28 maart bij Boerderij de Boerinn in Kamerik. Maar ook de lammetjesmarkt bij Boer Hans in Montfoort en de Lentedag bij Landwinkel Jan Nieuwenhuizen in Zevenhoven, allebei op maandag 28 maart, worden altijd druk bezocht.

Wandel met gids door het Groene Hart
Het voorjaar is het ideale seizoen voor een stevige wandeling door de polders van het Groene Hart. Geniet onderweg van de prachtige vergezichten, de weidevogels en bijzondere monumenten als gemalen, molens, kerken en kastelen. Ga met een gids op pad en kijk met andere ogen naar het landschap. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, IVN organiseren regelmatig wandelingen door het Groene Hart. Daarnaast is er op zaterdag 26 maart een bijzondere Weidevogel Wellness Willeskop. En op maandag 28 maart een molenwandeling van Molen de Hoop in Loenen aan de Vecht naar de Loenderveensche Molen.

Groene Hart
Hoogvliet De zevende Maand van het Groene Hart wordt georganiseerd door Stichting Groene Hart, kloppend hart in samenwerking met Stichting Groene Hart. Hoofdsponsor van de maand is Hoogvliet Supermarkten, de supermarkt waar verschillende Groene Hart Streekproducten te koop zijn.

Kijk op www.groenehart.nl/maand of www.facebook.nl/MaandGH voor het laatste nieuws.