Za.14-05: 450 jaar Gouwenaars

Zaterdagmiddag 14 mei 2016 kunt u wandelende Sparren zien in Gouda’s hart. Het is dan exact 450 jaar geleden dat hun stamvader Pieter Pietersz Sparnay uit Brussel een huis op de Raam kocht. Ze volgen een route langs huizen/werkplaatsen/fabrieken van hun voorouders en Goudse monumenten.

Nog steeds wonen er Sparren in Gouda. Eén van hen, Dorine Sparnaay, ontdekte het komende jubileum twee jaar geleden in de genealogie vol verhalen Speurend naar Sparnaaij van Joek Rietbergen-Sparnaaij en Mieke Sparnaaij uit 1996. Ze nam het initiatief tot een feestelijke familiedag, vond mede-organisatoren en stelde de wandeling samen. Bijna 90 afstammelingen van Pieter komen naar De Spiegeltent, waaronder 4 Canadezen. Met Nieuw-Zeelandse Sparnaayen wordt geskyped. Ook Sperna Weilanden horen trouwens tot de familie. Brusselse Pieter was kleermaker.

De familie bracht in de loop der eeuwen leerlooiers, schoenmakers, een voetknecht in de Garde van stadhouder-koning Willem III, twee Patriotten en een Orangist, predikanten en natuurlijk ook zwarte schapen voort. Vier generaties Goudse pijpenfabrikanten droegen bij aan Gouda’s bekendheid. Sinds 1849 zijn er rond Aalsmeer goudsmeden/juweliers Sparnaay. Basklarinettist Harry Sparnaay en kunstschilder Tjalf Sparnaay zijn ook familie.

Advertisements

Oorspronkelijk (voor 1402) komt de familie waarschijnlijk uit het Noord-Franse Epernay. Inwoners van deze champagnestad heten al voor de vijftiende eeuw Sparnaciens. Dorine werkt aan een boek over de raakvlakken tussen de geschiedenis van de familie, Epernay, Gouda en Nederland. Een spannende speurtocht, vindt ze: “Familieverhalen brengen geschiedenis tot leven en de geschiedenis geeft de familieverhalen diepte.”