Za. 10-11: Lezing over Frans Kellendonk in Het Inspiratiehuis

Prof. dr. Jaap Goedegebuure houdt zaterdag 10 november de lezing Frans Kellendonk: een ongelovige gelovige, lezing naar aanleiding van een nieuwe Kellendonk-biografie in Het Inspiratiehuis / Kantoor van Nu.

Hoewel de rooms-katholiek opgevoede schrijver Frans Kellendonk (1951-1990) zich na zijn volwassenwording beschouwde als ‘een ongelovige gelovige’, bleef hij er zijn hele leven van overtuigd dat de gemeenschap stichtende functie van de kerk een blijvende waarde en betekenis vertegenwoordigde, vooral in maatschappelijk opzicht. In zijn essays draagt hij deze overtuiging expliciet uit, daarbij steun zoekend bij Paulus en Augustinus én bij de traditie van het literaire modernisme. In zijn verhalend werk geeft hij er vorm aan op een niet zelden tegendraadse en als controversieel ervaren manier.

In deze lezing zal Jaap Goedegebuure – die vanaf Kellendonks debuut in 1977 regelmatig over diens werk publiceerde – aan de hand van een aantal concrete voorbeelden uit zijn oeuvre ingaan op de theologische en cultuurfilosofische implicaties van zijn stellingname. Zo was Kellendonk van mening dat we de notie ‘God’ het beste konden opvatten als een heilzame fictie en hechtte hij aan het blijvende belang van de joods-christelijke erfenis.

Advertisements

Van 14.00 tot 16.00 uur in Het Inspiratiehuis, Peperstraat 20 in Gouda. Entree 20 euro. Zaal open vanaf 13.30 uur. Aanmelden kan via www.helikon-utrecht.nl

Uw evenement ook op de nieuwssite GoudaFM en deGouda App?
Mail uw evenement naar redactie@degouda.nl
10-11-2018 09:00