Op dinsdag 7 mei waren diverse maatschappelijke organisaties uit de zorg, onderwijs, politie en brandweer samen met potentiele huurders uitgenodigd om de sociale huurwoningen van dichtbij te komen bekijken en om informatie over de voorwaarden op te halen.
Samen met de gemeente Gouda experimenteert Woonpartners Midden-Holland met het toewijzingsbeleid voor deze 24 appartementen. Elke individuele woning is 46 of 49m², heeft één slaapkamer en is geschikt voor 1 of 2 personen. De huurders delen een gemeenschappelijke tuin.
Twaalf van deze woningen worden toegewezen door middel van loting en de andere twaalf op basis van de voorwaarden van het experiment. De voorwaarden bestaan ondermeer uit de leeftijd (18 tot 28 jaar) en het inkomen van de huurder, de huidige en toekomstige afstand tot de werkplek en de aanstelling bij de werkgever van een van de belangenorganisaties. Er zijn al ruim 437 belangstellenden voor de woningen van dit project.
Veel belangstelling
“Het aantal woningzoekenden blijft oplopen. We zitten voor het gebied Midden-Holland al op ruim 14.000. Opvallend is dat het laatste jaar het aantal jongeren tot 23 jaar die een woning zoeken is verdubbeld. Dat is zorgwekkend, want zo zijn jongeren verplicht om thuis te blijven wonen. Ook al hebben ze een baan op het oog of zijn ze al aan het werk bij een organisatie met een maatschappelijk belang. Denk daarbij aan politie, brandweer, onderwijs en zorg.” aldus René Mascini. “De schaarste op de woningmarkt is een wezenlijk probleem, maar hiermee willen we voorkomen dat Gouda op achterstand komt t.o.v. andere omliggende steden. Op termijn willen we 5% van de circa 700 huizen die we jaarlijks verhuren, vrij houden voor deze startende jonge huurders met een sleutelfunctie.”
Nood breekt wet
Jan Blom van de HRHM geeft in een reactie aan dat zij de belangen van alle huurders behartigen. “Het klopt dat er sprake kan zijn van voorrangsbehandeling, maar nood breekt wet. Dit is de meest fraaie oplossing om deze doelgroep te behouden voor Gouda en omgeving. Anders trekken deze jongeren weg uit het Groene Hart. Wij beschouwen dit als een dienst ten goede aan de maatschappij waar iedereen uiteindelijk van profiteert, namelijk vakmensen op de plek waar je ze nodig hebt.”
Mijn handen jeuken om aan de slag te gaan
De eerste indruk van de 24-jarige Esmee is dat de woningen licht ogen en best groot zijn. Twee jaar geleden is ze afgestudeerd en ze heeft een baan bij het Carmelcollege. “Bij het zoeken naar woningen -want ik woon nu op een klein kamertje- voel ik mij bijna verplicht een partner te zoeken. Of ze zijn te groot of ze zijn te duur of allebei en daar ben ik nog helemaal niet aan toe. Dat je de tuin deelt, vind ik alleen maar heel uitdagend. Als biologiedocent jeuken mijn handen om aan de slag te gaan met de andere huurders om er een heel gezellig tuin van te maken. Misschien mag ik ook wel een deel als moestuin aanleggen? Ik hoop dat er niet teveel jonge mensen reageren, want dan maak ik minder kans.” zegt ze lachend.
Joost had zijn moeder gestuurd. Hij werkt in de zorg, had een late dienst in de Hanepraaij en kon niet aanwezig zijn. Zowel hij als zijn moeder waren razend enthousiast toen ze een bericht kregen van de werkgever met het aanbod van de woningen. “Hij heeft zijn motivatiebrief al klaar” zo vertelt zijn moeder.
De appartementen staan vanaf 14 mei gedurende een week in de verhuur op WoningNet. De advertentie blijft een week open. Potentiele huurders die in aanmerking willen komen voor de toewijzing als maatschappelijk sleutelfiguur, kunnen reageren op WoningNet en vullen daarbij ook het formulier op de website van Woonpartners in met meer details.
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl
Download nu deGouda App voor iOS en Android
09-05-2019 09:10