Woe. 27-03: Donateursavond Streekmuseum Reeuwijk

Op 27 maart a.s. organiseert Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk een bijzondere avond voor haar donateurs én voor ieder die interesse heeft in de geschiedenis van het conserveren. Mevrouw Carolina Verhoeven van het Culinair Erfgoed Centrum houdt die avond hier een boeiende lezing over.

”Mijn moeder weckte ook.” Die opmerking hoort Carolina Verhoeven van het Culinair Erfgoed Centrum vrijwel dagelijks. De klassieke manier van voedsel conserveren is echter niet alleen iets van het verleden. Wecken is helemaal hip.

Het kostte enige moeite om het wecken, als voorbeeld van oude voedselconserveringsmethoden, op de nationale lijst van immaterieel erfgoed te krijgen. ”Aanvankelijk werd het te gewoon, te alledaags gevonden”.

Advertisements

Juist die eenvoudige plattelandskeuken van weleer heeft de levendige belangstelling van de culinaire keuken. In oude kookschriften en boeken zijn veel pagina’s gewijd aan het konfijten en inleggen, drogen en bewaren van voedsel.

”Van een huisvrouw werd vroeger verwacht dat ze behalve proper, vooral zuinig was en rekening hield met de seizoenen. Die bepaalden immers wat er gegeten kon worden en wat er bewaard moest worden. Met een goedgevulde kelder of provisiekast met ingelegde groenten, fruit en confituren kon je de winter doorkomen”.

De opkomst van de diepvriezer verdreef na de Tweede Wereldoorlog de wecktraditie.

Het belooft een informatieve en leuke avond te worden met veel mooie foto’s, herkenningspunten en een gezellige sfeer.

Ons museum is één van de sponsoren van het stripboek “ROMEINSE INVAL in de lage landen”.

Het is een spannend verhaal over de inval van de Romeinen in Nederland. Gebaseerd op historische feiten en met een knipoog naar de huidige tijd. Zo komt Jasper er in voor: een cliënt van zorginstelling Ipse de Bruggen in Zwammerdam. Hij is idolaat van Romeinen en loopt graag in de uitrusting van een legionair.

Tijdens de donateursavond is er een leuke aanbieding van dit stripboek.

Woensdag 27 maart 2019 in zalencentrum “De Brug”, aanvang 20.00 uur,

de zaal is open vanaf 19.30 uur. Bij binnenkomst is er koffie of thee.

De toegang voor donateurs is gratis.

Een introducé betaalt € 5.00, inclusief een consumptie.

 

Voor meer informatie over activiteiten en het museum:

www.streekmuseumreeuwijk.nl

27-03-2019 09:00