Woe. 18-10: Heel Zuid-Holland zakt

Haastrecht – De polder zakt, op sommige plaatsen wel 1 cm per jaar. Op woensdag 18 oktober, de eerste dag van de Week van Ons Water, heeft het Gemaal voor de bezoekers een speciaal programma met als titel: Heel Zuid-Holland Zakt. Dijkgraaf Adriaan, machinist Jan en ooggetuige Wim zijn dan tussen 13.00 en 16.00 uur de hoofdpersonen.

De Week van Ons Water is van 18-25 oktober 2017. Die gaat over hoe we Nederland beschermen tegen overstromingen en regen. En over wat je zelf kunt doen. Er zijn tal van leerzame en verrassende activiteiten door heel Nederland. En een ervan is bij het Gemaal.

Drie keer een half uur
Aan de Hoogstraat 31 in Haastrecht ontvangt het drietal de bezoekers en neemt hen mee op avontuur door duizend jaar watergeschiedenis. De dijkgraaf vertelt aan de hand van peilschalen over het land dat daalt en welke gevolgen dat heeft. De machinist laat zien hoe de meer dan 100 jaar oude stoommachine werkt en legt uit hoe belangrijk de watermolens in voorgaande eeuwen waren. Tot slot vertelt een ooggetuige van de watersnoodramp in 1953 over de dijkdoorbraken langs de Hollandsche IJssel en hoe door de inzet van één enkel schip een ramp kon worden voorkomen. Elk half uur kun je bij een rondleiding instromen. Er zijn demonstraties en filmpjes te bekijken. Het programma is interessant voor kinderen en volwassenen. Voor meer informatie: www.gemaalhaastrecht.nl; www.facebook.com/gemaalhaastrecht; www.onswater.nl/weekvanonswater