Wo.31-08: Erasmusmiddag in Haastrecht

Op 31 augustus zijn kinderen van 8 t/m 12 jaar uit Gouda van harte welkom om naar de kaasboerderij ’t Klooster, Steinsedijk 5 in Haastrecht te komen. Stichting Het Platteland nodigt je uit om net als Erasmus te ontdekken wat er buiten Gouda gebeurt. Het wordt een bijzondere middag. Op deze boerderij krijg je namelijk een rondleiding en heerlijk boerenschepijsje, én je kunt hier je eigen Erasmusraam op grote roze grasbalen schilderen.

 

In Gouda is het afgelopen jaar al veel aandacht besteed aan Erasmus. Er was een tentoonstelling, schoolkinderen ontvingen een boekje over deze bekendste humanist en filosoof uit de Middeleeuwen en er werd een speciaal Gouds Glas voor in de Sint Janskerk gemaakt. Minder goed is bekend dat ook Haastrecht en Erasmus met elkaar verbonden zijn. Vandaar dat de officiële overdracht van het zogeheten Erasmusraam op 2 september a.s. aanleiding is om kinderen uit Gouda te verleiden om enige dagen daarvoor naar de plek te komen waar Erasmus eeuwen geleden zijn opleiding heeft gevolgd. Dat was onder meer in het Klooster van Steyn waar nu kaas- en ijsboerderij ’t Klooster staat en die in het bezit is van een Erasmuskamer. Op de boerderij worden koeien gemolken, boerenkaas, roomboter, karnemelk en ijs gemaakt en verkocht.

Advertisements

 

Een en een is drie

Wie goed kijkt ziet dat de vele ronde vormen in het Erasmusraam veel weg hebben van de ronde geplastificeerde grasbalen die in de zomer de weilanden en daarna de boerenerven sieren. Ook komt er veel roze in voor. Sinds dit jaar kunnen boeren de ruim 1 meter hoge grasbalen met het wintervoer voor hun vee laten omwikkelen met folie in opvallende roze. Daarmee laten zij zien dat ze Stichting Pink Ribbon steunen. Van elke roze grasbaal gaat er namelijk geld naar projecten en onderzoeken om mensen met borstkanker een beter en langer leven te bezorgen. Ook van de € 5,- entree op de boerderij gaat een bedrag naar deze stichting. Op de schildermiddag zijn trouwens ook mooie handgemaakte sieraden bij Sylvia Best van Jewellicious Designs voor het goede doel van Pink Ribbon te koop. Melkveebedrijf Henk van der Stok en Loonbedrijf De Wit Service Haastrecht zorgen dat er voldoende grasbalen staan, die beschilderd kunnen worden. Maar wat schilder je dan? Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld een kalfje, een schaap, een grote boerenkaas of een ijsje, de kerk in Gouda, de muts of de ezel van Erasmus, het nieuwe Erasmusraam of juist iets waarvan jíj vindt dát hoort bij de stad of bij het platteland.