Wo.23-03: Goudse scholieren Wandelen voor Water Goudse Rotaryclubs slaan handen in een voor waterprojecten in Afrika

Op woensdag 23 maart 2016 lopen 430 kinderen van 7 Goudse basisscholen door Gouda om geld in te zamelen voor schoon drinkwater in scholen in Afrika. Een wandeling van 6 kilometer met 6 liter water in de rugzak. Het initiatief draagt bij aan de bewustwording van de afstand die veel kinderen in ontwikkelingslanden dagelijks moeten afleggen om schoon water te halen.

Wandelen voor Water is een landelijk initiatief van Aqua for All. In Gouda is de organisatie in handen van de twee Goudse Rotaryclubs. De clubs werken nauw samen met voetbalvereniging ONA, De Goudse Waarden en het ID college om, na het succes van voorgaande jaren, het project ook in 2016 mogelijk te maken. Door de inzet van de scholieren, gesponsord door familie en vrienden, werd in 2015 €32.000 opgehaald.

Gerrit Verweij, watercommissaris van Rotary: “Het drinken van schoon water is essentieel voor een goede gezondheid. In Nederland komt schoon drinkwater gewoon uit de kraan. Dat is een luxe in vergelijk met delen van Afrika waar drinkwater van ver gehaald moet worden, dat gebeurt vaak door kinderen. Zij zijn daarmee veel tijd kwijt. Tijd die niet besteed kan worden aan onderwijs. De komende weken geven we op de bassisscholen speciale ‘waterlessen’ over de verschillen tussen watergebruik en beschikbaarheid in Nederland en in Afrika.”

Advertisements

De opbrengst van Wandelen voor Water gaat naar Oeganda. Daarmee kunnen water gerelateerde ziektes onder schoolkinderen en hun families worden teruggedrongen. Dit gebeurt door voorlichting en door het verbeteren van de toegang tot schoon drinkwater, van handen wassen en van sanitaire voorzieningen op scholen.

De start en finish vinden plaats bij voetbalvereniging ONA aan de Walvisstraat. Na een warming-up vertrekken de scholieren vanaf 9 uur richting de historische binnenstad van Gouda, waar burgemeester Milo Schoenmaker omstreeks 10.15 uur alle wandelaars en vrijwilligers op de markt verwelkomt.

Meer informatie over Wandelen voor Water op www.rotary.nl/gouda