Wo. 09-01: De Kroon vertoont film The Post

Cultuurhuys De Kroon in Waddinxveen vertoont woensdag 9 januari de film The Post. Het is het waargebeurde, meeslepende verhaal over de onwaarschijnlijke samenwerking tussen de eerste vrouwelijke uitgever van een grote Amerikaanse krant, Katherine Graham (Meryl Streep) en redacteur Ben Bradlee (Tom Hanks) van The Washington Post. De aanvang van de film is kwart over acht. En de toegangsprijs is zeven euro.

Streep en Hanks, voor het eerst samen in een film, zijn genoodzaakt al hun meningsverschillen aan de kant te schuiven in hun strijd tegen de concurrent The New York Times om als eerste geheime overheidsdocumenten te onthullen die drie decennia en vier Amerikaanse presidenten overspande. Ze riskeren daarmee niet alleen hun carrière, maar ook hun vrijheid en het voortbestaan van The Washington Post.

Het dilemma ontstaat door het lekken van de zogenoemde Pentagon Papers, Deze werden in 1971 door defensieanalist Daniel Ellsberg gelekt aan onder meer The New York Times en The Washington Post. Beide kranten publiceerden verschillende documenten, waarna ze aangeklaagd werden door de Amerikaanse overheid en verdere publicatie werd tegengehouden. Enkele weken later oordeelde het Hooggerechtshof op basis van het eerste amendement van de grondwet van de Verenigde Staten dat de Pentagon Papers gepubliceerd mochten worden.
09-01-2018 09:00

 

Advertisements