Wo.01-10: Verkiezing van het Groene Hart streekproduct

Aan de komende editie van de verkiezing van het Groene Hart streekproduct doen verrassend mooie en nieuwe producten mee. Restaurant De Dyck in Woubrugge vormt het toneel waarop op 1 oktober veertien ondernemers uit het Groene Hart hun product aan een driekoppige culinaire jury presenteren. De jury beoordeelt smaak, maar ook het presentatie, verhaal, ambachtelijkheid en streekeigenheid.

De Ganzenworst, winnaar van vorig jaar, heeft inspiratie opgeleverd, want dit jaar doet Hollands Wild mee met een Ganzen Pastrami en bereidt restaurant Jean-Marie uit Gouda een gerookte ganzenborst en een ganzenrillette.

Kaas en zuivel zijn dit jaar verpakt in chocolade. De Zoete Hoek uit Haastrecht komt met een bonbonnetje met geitenkaas en doruvael en Rigaranch met een bonbon van paardenmelk. Topslager Ferry Lempers uit Linschoten heeft zijn hammen sinds februari te rijpen gehangen en verwacht hoge ogen te scoren met zijn coppa en rauwe beenham. Destilleerders Schansbier uit Uithoorn en Distilleerderij Keuris uit Woerden komen respectievelijk met een Asperge likeur en een Eau de Vie van appels.

Nieuw en verrassend zijn ook de Groene Hart Tomatenketchup van Hoeve Rietveld uit Woerden, blauwe bessenjam van kwekerij de Rode Mus uit Berkenwoude, en palingpaté van De Kweektuin uit Mijdrecht. De Zoete Inval uit Bodegraven komt met honingijs en Aspergehof Noordam uit Woubrugge met een asperge bitterbal. Uiteraard zijn ook de patissiers Femke en Sander uit Reeuwijk weer van de partij. Zij spreiden de kansen en laten de jury proeven van het Dikbilletje, een rundvleeskroket, en de Hartbreaker, een breekkoek met een hartje in het midden.

De verkiezing van het Groen Hart Streekproduct wordt georganiseerd door stichting Groene Hart, kloppend hart in samenwerking met SlowFood Groene Hart om de diversiteit aan streekproducten te promoten en producenten te inspireren tot nieuwe producten.