Wethouder sport mee bij ISV tijdens Nationale Sportweek

Gouda – Deze week is het Nationale Sportweek en in Gouda staat deze sportweek dit jaar in het thema van aangepast sporten. Sport inspireert, sport verbindt en sport levert een belangrijke bijdrage aan de samenleving en aan ieder individu. Dit geldt ook voor mensen met een beperking, ziekte of handicap. Wethouder Sport Michiel Bunnik nam dinsdagavond 22 september een kijkje bij de deelnemers van de CVA groep van ISV Gouda. De NOC*NSF Nationale Sportweek duurt nog tot en met 27 september 2020.

Deelnemers blij met CVA groep
Wethouder Michiel Bunnik hecht grote waarde aan inclusief sporten. Dit betekent idealiter dat iedereen samen sport, ongeacht leeftijd, etnische achtergrond, seksuele geaardheid, sociale positie én lichamelijke of geestelijke gezondheid. Hij bracht afgelopen dinsdagavond een bezoek aan de CVA groep bij ISV Gouda. CVA staat voor Cerebro Vasculair Accident, hetgeen betekent: ongeluk in de bloedvaten van de hersenen. Veel deelnemers in deze groep zijn beperkt op basis van een in het verleden doorgemaakte beroerte, maar ook mensen met andere (neurologische) aandoeningen zijn welkom. Wethouder Bunnik deed onder meer mee aan stoelen hockey.

Naast deze sportactiviteiten worden er ook ontspanningsavonden georganiseerd. “Bij ISV kunnen mensen aandacht op maat verwachten zonder dat zij hierom hoeven te vragen. Improviseren binnen de lessen, kijkend naar de mogelijkheden van de deelnemer, is hier de regel en niet de uitzondering”, aldus een van de trainers. “Bovendien herkennen mensen zich in elkaar, wat meer mogelijkheid geeft tot het respecteren van elkaar en het delen van ervaringen”.

Advertisements

De extra aandacht voor aangepast sporten tijdens deze Nationale Spotweek is volgens ISV buitengewoon geslaagd, maar mensen met een beperking zouden nog meer onderdeel moeten zijn van de gewone maatschappij, geven zij aan.

Een van de nieuwe deelnemers aan de CVA groep vertelt dat hij vanavond voor het eerst weer is gaan bewegen. “Ik merkte dat ik echt behoefte heb om weer te gaan bewegen, ik zit veel te veel stil.” En als tip voor anderen: “Je moet het gewoon ervaren en gaan doen. Het is hartstikke leuk en het is fijn om met mensen samen te zijn en te sporten. Ik vond het erg gezellig”.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

24-09-2020 15:05