Westergouwe vernieuwt de kaart van Gouda

Gouda – Westergouwe; niemand zal de naam van de nieuwe wijk ontgaan zijn die de kaart van Gouda na twee decennia weer eens veranderd. De stadsuitbreiding die aan de overkant van de Gouwe verrijst is anno 2018 volop in aanbouw, als de eerste bewoners er hun draai al hebben gevonden. Weekblad deGouda verhaalt de komende weken over de ins en outs van Westergouwe.

Deze week: een stukje historie van de nieuwe wijk
De bouw van een nieuwe woonwijk gaat steevast gepaard met een hoop media-aandacht. Er is veel ruimte voor goed nieuws, maar er zijn natuurlijk zaken die anders lopen dan gepland. Weekblad deGouda blikt deze week terug op het recente v erleden van Westergouwe. We keken naar het bouwen, groen, de infrastructuur en voorzieningen. Hoe kwam Westergouwe de afgelopen jaren in het nieuws?

Het bouwen
Het slaan van de eerste paal is natuurlijk een memorabel moment, waar lange tijd naartoe is gewerkt. Na een periode van landelijke crisis en grondverbetering kon worden begonnen met de bouw van de eerste huizen van wooneiland I. In Westergouwe was het moment eind oktober 2015 eindelijk daar: ‘deze feestelijke handeling is verricht door wethouder Rogier Tetteroo en de broers Max en Rik Vermeer…’ (30 okt. 2015). Iets meer dan een jaar later lazen we: ‘de eerste veertien bewoners kregen op 9 november (2016) de sleutel van hun huurwoning in Westergouwe’ (10 nov. 2016). Westergouwe wordt bewoond! Dat de bouw van nieuwe woningen soms anders kan vallen dan gedacht bleek wel uit het artikel van 7 februari 2018 (Goudse Post): ‘bewoners van kaveleiland II in Westergouwe voelen zich overvallen en misleid door de gemeente, nu op het zuidelijk deel van het eiland huurwoningen zullen worden gebouwd. Volgens de bewoners doen de ‘rijtjeswoningen’ afbreuk aan het bijzondere karakter van het eiland”. Wethouder Tetteroo bevestigt de bouw van de woningen, “maar wel huurwoningen in een heel ander woonmilieu”. Dure woningen die ‘nul op de meter’ zijn en die voldoen aan het nieuwe, gasloze bouwen. Net als de gasloze, duurzame koopwoningen trouwens die 11 september dit jaar in de verkoop zijn gegaan.

Groen
Groen is belangrijk voor bewoners, zo wordt vaak gezegd. Om te leven, te recreëren of anderszins van te genieten. Naast Westergouwe is daarom een groenblauwe zone aangewezen, waar het polderland is omgevormd tot natuur. Daar komen inmiddels dier soorten voor die in de Zuidplaspolder niet eerder werden gezien. Dat de natuur soms ook tegen kan werken bleek op 12 mei 2016: ‘beschermde Oeverzwaluwen strijken neer in Westergouwe’. ‘De bouwactiviteiten vlakbij de nesten op het eerste wooneiland liggen daardoor gedurende het broedseizoen, noodgedwongen tijdelijk stil’. Op 2 september bleken de zwaluwen weer gevlogen en kon de bouw worden hervat. De opening van de groenblauwe zone vond overigens op 8 juli 2017 plaats. Iedereen is welkom “om te komen genieten van de weidse natuur in Westergouwe”, aldus projectbureau Westergouwe.

Infra
De wijk in, de wijk uit; je doet het via wegen, fietspaden en wandelpaden. Hoewel druk in de spits, is de hoofdentree van Westergouwe goed voor elkaar. Het venijn zit hem in de extra fietsverbinding met het Goudse centrum. De fietsbrug aan de viaductzijde van de wijk ligt er al enige tijd maar de openstelling is al enkele malen uitgesteld. Recent, op 10 oktober: ‘de provincie Zuid-Holland heeft de werkzaamheden aan de nieuwe fietsroute langs de N207 bij Gouda stilgelegd vanwege een scheur in de dijk bij de Ringvaart. Tijdens graafwerkzaamheden is een scheur in de dijk bij de Ringvaart ontstaan’. Er is nu een tijdelijke fietsverbinding gerealiseerd tussen Westergouwe en de Oostringdijk. In februari 2019 moet de fietsbrug volledig in gebruik worden genomen; beloofd is beloofd.

Voorzieningen
Iedere stadswijk in Nederland heeft tegenwoordig zijn eigen voorzieningen. Een supermarkt, een school en een of meerdere eetgelegenheden bijvoorbeeld. In Westergouwe werd op 18 april 2016 bekend dat werd begonnen met een kindcentrum: ‘Het centrum biedt voor kinderen van 2 tot 12 jaar onderwijs en opvang. De vestiging komt in een tijdelijk gebouw…’ Maart 2017 werd bekend dat de volgende voorzieningen een gezondheidscentrum en een dierenkliniek zouden zijn. ‘De planning is dat deze voor de zomer openen naast het Kindcentrum’. Begin deze maand hakte Albert Heijn de knoop door want; ‘de vestiging van Albert Heijn in de Goudse nieuwbouwwijk Westergouwe gaat woensdag 21 november om 12.00 uur open’. De eerste supermarkt in Westergouwe is dan een feit.

 

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

18-11-2018 17:40