Week van de Scheidsrechter: Betaald Voetbal Scheidsrechter begeleidt Goudse Jeugdscheidsrechter

Scheidsrechters verdienen alle respect en waardering, ook in het amateurvoetbal. Mede daarom heeft de KNVB deze week uitgeroepen tot de Week van de Scheidsrechter (4 t/m 12 oktober). De voetbalbond wil zo de scheidsrechters in het zonnetje zetten, als blijk van waardering. Bovendien krijgt een select aantal clubs bezoek van een scheidsrechter uit het betaald voetbal. Ook Jodan Boys uit Gouda is genomineerd: zaterdag 11 oktober verzorgt professioneel scheidsrechter Jeroen Manschot een individuele clinic voor de Goudse jeugdscheidsrechter Dorien van der Hooft (14).
Dorien (14 jaar) speelt ook zelf voetbal in Jodan Boys MC 1.

Dorien wordt door haar professionele collega Manschot begeleid tijdens het fluiten van een wedstrijd tussen D-pupillen. Dat betekent tips en tricks vooraf en een evaluatie achteraf, een coaching waar zij ongetwijfeld veel van opsteekt. Die ervaring kan zij weer delen met de andere (jeugd)scheidsrechters bij Jodan Boys.

De nominatie van Jodan Boys is mede te danken aan de goede begeleiding bij de club voor eigen (jeugd)scheidsrechters. Zo hebben de afgelopen jaren diverse pupillenscheidsrechters een cursus gevolgd, en tal van Jodan Boys leden ontvingen een diploma nadat zij met succes de opleiding tot Basis Opleiding Scheidsrechter Veldvoetbal hadden gevolgd. (De BOS opleiding.) Voor de proactieve inzet voor goede arbitrage en eigen scheidsrechters is Jodan Boys in april 2013 beloond met het ARAG certificaat.

De zorg voor goede begeleiding en voldoende scheidsrechters is van groot belang voor de Goudse Hoofdklasser. Elke zaterdag zijn er ruim 30 wedstrijden op het sportcomplex aan de Sportlaan. Naast de KNVB scheidsrechters (A-categorie) moet de vereniging zelf zorgen voor arbitrage bij wedstrijden in de andere categorieën.

Het coachingsprogramma op 11 oktober aanstaande is ‘s morgens vanaf 09.15 uur, te beginnen met een welkomstwoord. De wedstrijd voor Dorien en haar coach Jeroen Manschot start om 10.30 uur.