Wat is er aan de hand met het dagtarief parkeren in Gouda?

In het overzicht van parkeren in Gouda per 1 maart 2020 staan zowaar ook leuke dingen en met name als het over de dagtarieven gaat. Voor de binnenstad wordt het dagtarief niet duurder en blijft 15 euro. Hoe sympathiek. In de overige sectoren gaat de prijs zelfs omlaag van 15 naar 10 euro en op het terrein aan de Vossenburchkade lijkt het wel Sinterklaas. Daar kost een dagtarief nog maar 5 euro. Beter kan het niet worden, zou je zeggen. Toch wekt deze positieve wending enige argwaan.

Lees daarom ook de laatste zin van “het nieuwe dagtarief”
Letterlijk staat er “In plaats van een periode van 24 uur geldt het nieuwe dagtarief voortaan voor een kalenderdag”. Kom je bijvoorbeeld op je plaats van bestemming om 15.00 uur aan, dan had je met het oude systeem tot 15.00 uur de volgende dag de tijd om met je auto weg te rijden. Vanaf 1 maart is je dagtarief bij aankomst om 15.00 uur dus om 24.00 uur verlopen. Het alternatief in de binnenstad kost je 4 euro per uur. Daarmee ben je dan 6 x 4 euro kwijt ofwel 24 euro. (15.00 tot eindtijd 21.00 uur). Linksom of rechtsom, in beide gevallen moet je na een overnachting wel vóór 9.00 uur bij je auto staan om je parkeerrecht te verlengen. Laten we er van uitgaan dat je 12 uur weg wilt/kunt rijden, dan komt er bovenop de reeds geïnvesteerde 15 euro nog eens 3 x 4 euro bij, wat het totaal op 27 euro brengt. Kassa dus!

Kun je dan beter niet overnachten?
Als overnachting niet aan de orde is ontstaat er een nieuwe afweging. Wil je een periode van 4 uur parkeren in de binnenstad, dan kost je dat 16 euro en kun je dus beter het dagtarief van 15 euro betalen. Buiten de binnenstad gaat een algemeen tarief van 2 euro per uur gelden. Voor 10 euro kun je dus 5 uur je auto wegzetten, uitgaande van de losse uur prijs van 2 euro. Alle tijd die je langer staat bij het gebruik van het dagtarief is dus pure winst. Onveranderd blijft dat bij overnachting je de volgende dag om 9.00 uur paraat moet zijn.
Neem je genoegen met parkeren aan de Vossenburchkade, dan is het dagtarief nog maar 5 euro.

Advertisements

Conclusie
Parkeerders in de binnenstad zijn het haasje. Autoluw maken betekent daar flink betalen en ongemak. Gelijktijdig wordt je bedje gespreid als je niet op de binnenstad bent aangewezen. Daar gelden lagere tarieven om je portemonnee te sparen. Misschien stelt de gemeente wel de vraag: “Wat heb je eigenlijk in de binnenstad te zoeken?” Echt een opsteker voor de middenstand.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

02-03-2020 09:30