Waddinxveen wil ook Fair Trade gemeente worden

De gemeenteraad van Waddinxveen heeft besloten dat het Gouwedorp in 2015 de titel Fairtradegemeente wil verwerven. De Initiatiefgroep Fair en duurzaam is blij met dit besluit. In Nederland mogen zo’n 50 gemeenten die titel voeren. Juist deze week zijn er allerlei acties en evenementen, onder andere in Gouda, die eerlijke handel onder de aandacht brengen.

Steeds meer mensen willen produkten kopen die een verantwoorde herkomst hebben. Die gemaakt zijn met respect voor het milieu en voor de gezondheid en veiligheid van arbeiders. Produkten die eerlijk zijn verhandeld tegen een prijs die boeren en bedrijven een zekere toekomst biedt en die investeringen in onderwijs en ziekenhuizen mogelijk maken. Dat is van groot belang voor ontwikkelingslanden. Eerlijk en duurzaam slaat overigens ook op produkten die dichter bij huis worden gemaakt, zoals streekprodukten. De Initiatiefgroep stelt het kernachtig: “Denk groot, handel klein; doe bewust boodschappen, zowel eten en drinken als cadeaus en kleren waar geen kinderarbeid aan te pas is gekomen”. In een Fairtradegemeente verbinden supermarkten, winkels en horeca zich om producten te verkopen die voorzien zijn van een keurmerk, bijvoorbeeld met het logo van fair trade. De gemeente, bedrijven, scholen, kerken en verenigingen beloven om die producten te gebruiken. Verkopers en gebruikers, de deelnemers, geven daaraan bekendheid en werken zo aan bewustwording.
De initiatiefgroep heeft al deelnemers in alle sectoren bereid gevonden. Nu de gemeente zich heeft uitgesproken verwacht de groep snel nog meer belangstellenden.