Vrij.17 & Za.18-06: Bijzondere concerten met groot koor in Sint Jan

In de Goudse Sint-Janskerk worden vrijdag 17 en zaterdag 18 juni twee bijzondere koorconcerten gegeven. De koren zijn groot, rond de 300 zangers per avond uit binnen- en buitenland, en de samenstelling ervan is eenmalig. Het Holland Symfonie Orkest en vijf solisten begeleiden de koren. Voor muziekliefhebbers op zoek naar een indrukwekkend concert wordt het volop genieten met Mozarts Requiem en Jenkins’ The Armed Man.

De concerten worden gegeven tijdens de Goudse Scratchdagen. Dirigent Leo Rijkaart: “Een scratch betekent dat de zangers een ochtend en een middag repeteren en ’s avonds een concert geven voor publiek.” Het fenomeen scratch begon in de jaren ‘70 in de Londense Royal Albert Hall en spreidde zich daarna snel uit over de hele wereld. “Het zijn altijd heel bijzondere concerten”, zegt Rijkaart, “Het niveau en enthousiasme van de zangers is hoog en daardoor de belevenis voor het publiek groot.”

Het beroemde Requiem van Mozart staat voor de vrijdagavond op het programma. Het stuk behoort tot een van de meest geliefde uit Mozarts repertoire en is het laatste muziekstuk waar de

Advertisements

Oostenrijkse componist aan werkte. Hij overleed terwijl het stuk nog niet af was. Dat het stuk nu toch te beluisteren is, is te danken aan vrienden en collega’s van Mozart. Zij voltooiden het stuk uiteindelijk.

Op de zaterdag van de Goudse Scratchdagen staat een minder bekend, maar even indrukwekkend muziekstuk op het programma. Karl Jenkins componeerde The Armed Man voor het oorlogsmuseum in het Britse Leeds. In 2000 werd het in Londen voor eerst opgevoerd. Het is een verrassend en afwisselend muziekstuk, dat een aanklacht is tegen oorlog.

Muziekliefhebbers die kaarten willen voor de concerten, kunnen die via www.scratchgouda.nl bestellen. Ze kosten 15 euro per stuk. Ook zangers die mee willen zingen, kunnen zich nog opgeven via dezelfde website. De concerten beginnen om 19.30u, de Sint Jan is om 19.00u open.