Vrij.15-05: Goudse Keramiekdagen

Bijna honderd topkeramisten uit binnen- en buitenland nemen de markt rondom het historisch Stadhuys in bezit tijdens de veertigste editie van de Goudse Keramiekdagen, op 14 en 15 mei. Tussen 10.00 en 17.00 uur tonen zij hun ‘hand made’, uit klei gemaakte kunst en vertellen er met liefde over.

Op het programma staan verder een kunstschilder, de gebruikelijke demonstraties, van rakustoken tot duodraaien, wedstrijden om het draaien van de hoogste vaas en de breedste schaal, muziek en kinderactiviteiten, een tentoonstelling in de Burgerhal, gratis taxatie van plateel bij het Museum Gouda en een Keramiekroute. In de Burgerhal onder het Stadhuys is een expositie van de werken die de keramisten hebben gemaakt rond het jubileumthema ‘Spektakel’. Een vakjury maakt donderdag de prijswinnaars bekend. Bezoekers kunnen beide dagen hun favoriet uitkiezen voor de drie publieksprijzen, die vrijdag worden vergeven. Als feestelijk extra zal de Goudse kunstschilder Jan van Lokhorst beide dagen op de markt handgedraaide borden beschilderen van Ellen Pattenier.

Muziek

Tijdens de Keramiekdagen kunnen kinderen boetseren, schilderen, zich laten schminken en betoverd worden door de zelfgemaakte magische draaischijven van Thomas Benirschke. In dit jubileumjaar zijn er optredens op Hemelvaartsdag van Alleen Als Jij Erbij Band, de jazzbigband van Ferdi Schukking en blaassextet Blaaswerk uit Moordrecht. Vrijdag treedt in de Burgerhal de klassieke gitarist André Bruijn op. Just Lou sluit de Keramiekdagen af en Marlou Koevoets zingt met gitaarbegeleiding. Tussen de bedrijven door zal er beide dagen door het Goudse centrum, dus ook over de markt, een doedelzakspeler lopen. Op een aantal adressen, waaronder het Huis van de Stad en de VVV in De Waag, is de festivalkrant nu al te krijgen. Op de dagen zelf ligt de krant op de informatiebalie op de markt. Daar ligt ook de folder van de Keramiekroute Gouda en een flyer met de namen van galeries die keramiek in de schijnwerper zetten tijdens de Goudse Keramiekdagen. Zie www.goudsekeramiekdagen.nl.

Programma

Donderdag 14 mei

11.00: Officiële opening door stadsdichter Ruud Broekhuizen, die zijn speciaal geschreven gedicht voordraagt
11.30 – 16.30 uur: Demonstraties en wedstrijden
12.45 uur: Optreden blaassextet Blaaswerk
13.00 uur: Bekendmaking prijzen vakjury
14.00 uur: Jan van Lokhorst beschildert borden
14.30 uur: Bigband Alleen Als Jij Erbij Bent
16.30 uur: Uitreiking prijzen aan winnaars expositie ‘Spektakel’door vakjury

Vrijdag 15 mei

11.00 – 16.00 uur: Demonstraties en wedstrijden
12.00 uur: Klassieke gitarist in de Burgerhal (expositieruimte)
14.00 uur: Jan van Lokhorst beschildert borden
15.00 uur: Muzikaal duo Just Lou
16.00 uur: Prijsuitreiking winnaars hoogste vaas en breedste schaal en bekendmaking winnaars van de publieksprijs