Vrij. 12-04: MATTHÄUS PASSION UITGEVOERD DOOR NIEUWE GENERATIE BAROKSPECIALISTEN

Bachs meesterwerk door Ribattuta Musica o.l.v. Andreas Küppers

 Ribattuta Musica voert in april Bachs meesterwerk de Matthäus Passion BMW 244 uit met een nieuwe generatie barokspecialisten waaronder artistiek en muzikaal leider Andreas Küppers en solisten Andreas Karasiak, Elvira Beekhuizen, Rosina Fabius en Edward Leach. Bach heeft zich in dit ontroerende meesterwerk overtroffen met protestkoren, verstilde aria’s en liefdevolle koralen. Het indrukwekkende verhaal treft de toehoorder recht in het hart. De uitvoering vindt plaats in de sfeervolle Sint Jan in Gouda op 12 april 2019.

Bachs beroemdste meesterwerk is een tijdloos verhaal van vriendschap en verraad, eerzucht en opoffering, angst en vertrouwen. Of men nu gelovig is of niet, in dit monumentale drama herkent iedereen wel iets van zichzelf. Ribattuta Musica wil daarom vooral het verhaal van de Matthäus Passion vertellen. Dat vraagt om helderheid, expressiviteit en een mate van intimiteit. De keuze van een kleine bezetting van vocalisten en instrumentalisten lag dan ook voor de hand voor artistiek leider Andreas Küppers. Küppers (1977) is – naast uitvoerend musicus – muzikaal assistent van dirigent René Jacobs voor diens internationale operaproducties. Ook voor de Staatsoper Berlin, Theater an der Wien en Oper Frankfurt werkt hij als muzikaal assistent en klavecinist. Deze ervaring zal terug te horen zijn in zijn aanpak van de Matthäus Passion: Ribattuta Musica laat de muziek voelen én beleven.

Het in 2005 opgerichte vocaal ensemble Ribattuta werd in 2016 omgevormd tot vocaal-instrumentaal ensemble Ribattuta Musica. Het ensemble treedt op met repertoire uit de renaissance en barok in authentieke en kleine bezetting. Behalve voor Radio 4 en in de Nederlandse concertzalen zoals Muziekgebouw aan ‘t IJ, Musis Sacrum en De Doelen ging het ensemble ook op tournee door Portugal en België. De vaste kern bestaat uit 35 professionele musici, instrumentalisten, vocalisten en solisten, allen gespecialiseerd in het uitvoeren van dit historisch repertoire. Onder aanvoering van Küppers staat Ribattuta Musica garant voor een bevlogen samenspel van ervaren ensemblezangers, vocale solisten en instrumentalisten.

Solisten Matthäus Passion BWV 244 (voor biografieën zie volgende pagina’s)

Tenor, Evangelist             Andreas Karasiak

Bas-bariton, Christus    Hans Voschezang

Sopraan                                  Elvire Beekhuizen, Kaiyi Min

Alt                                               Rosina Fabius, Elsbeth Gerritsen

Altus                                         David Feldman, Aleksan Chobanov

Tenor                                        Edward Leach

Bas                                             Daniël Hermán Mostert

 

Data en kaarten

12 april 2019, 19:30 u Sint Jan, Gouda

13 april 2019, 19:30 u Marekerk, Leiden

14 april 2019, 14:15 u Janskerk, Utrecht

18 april 2019, 19:30 u Waalsekerk, Amsterdam

19 april 2019, 13:00 u Oude Kerk Voorburg

 

Kaarten vanaf € 40,- zijn verkrijgbaar via: www.rmusica.nl / www.dematthauspassion.nl
Aan de deur van de kerk op de dag van het concert kost een kaart € 65,-.

12-04-2019 09:00