Vrij. 05-04: We halen Broadway naar Nederland”

Broadway in New York is het mekka van de musicals. Artiesten dromen er vaak van daar een keer te spelen en ook het publiek heeft het bezoeken van een show op Broadway vaak op de bucket list staan. Een magische plek voor de musicalliefhebber. Stanley Burleson, Willemijn Verkaik, Freek Bartels, Tessa Sunniva en Pia Douwes halen nu het mekka van de musical naar Nederland met de voorstelling ‘Best of Broadway’.

De droom om op Broadway te staan is voor Willemijn Verkaik inmiddels al uitgekomen. In 2013 speelde ze in Wicked ook op Broadway de rol van Elphaba. “Je groeit op met het idee dat Broadway het ultieme is wat je als musicalartiest kan bereiken. Er is zo’n lange muziektheatergeschiedenis en alle grote iconen hebben op Broadway gestaan”, zegt Verkaik. “Het was ook een geweldige ervaring. Ik weet nog dat toen ik mijn première met Wicked op Broadway had, ik door het publiek werd toegejuicht. Een geweldig moment. Ik heb een fantastische tijd beleefd op Broadway maar het was soms ook een beetje eenzaam. Ik werk veel in het buitenland en moet mijn man dan veel missen maar in Amerika was dat door de afstand en het tijdsverschil nóg lastiger.”

Tijdens de show ‘Best of Broadway’ wordt het Amerikaanse theatermekka naar Nederland gehaald. “Ik vind het een ontzettend leuk concept dat door Stanley Burleson is bedacht”, zegt Freek Bartels. Zelf hoefde de 32-jarige musicalacteur niet lang na te denken om mee te doen. “Het is verschrikkelijk leuk. We brengen musicalklassiekers maar ook onbekender werk ten gehore. Daarnaast is er ook veel interactie en zelfspot tussen ons als groep. Het wordt dus vooral ook een zeer vrolijke show. Het is daardoor heel anders dan een rol in een musical. Ik ben daar wel beter en losser in geworden” Stanley Burleson en de producent hebben de speellijst van nummers bepaald maar de acteurs hebben ook zeker hun inbreng gehad. “We mochten een lijstje met nummers indienen”, vertellen Freek en Willemijn. Stanley en de producent hebben vervolgens bepaald welk nummer wel en wat niet. “Voor mij is het in ieder geval Gethsamene uit ‘Jesus Christ Superstar’. Een geweldig nummer wat ik ook zong bij de finale van ‘Op zoek naar Joseph’. Maar ik vind het ook leuk dat we onbekender Broadway-materiaal doen zoals Dear Evan Hansen”, vertelt Freek. “Ik vind het allerleukste dat we musicals laten zien die nog nooit in Nederland zijn geweest en misschien ook wel nooit hierheen komen. We laten zoveel verschillende stijlen zien. Er zijn grote uitspattingen maar ook intieme nummers. De variatie is enorm”, vult Willemijn Verkaik aan. Voor Verkaik staat uiteraard ‘Wicked’ op haar lijstje. “Maar het is ook erg tof om ‘Side Show of City of Angels’ te laten zien. Je begeeft je soms op onbekend terrein maar dat vind ik juist de uitdaging en de charme.”

05-04-2019 09:00