Vrij. 05-04: Varen naar de rietsnijders op de Nieuwkoopse Plassen

Nationaal Park Weerribben-Wieden, De Wieden, Steenwijkerland, Kop van Overijssel, Overijssel, Nederland, Europa, Nationaal Park Weerribben-Wieden, De Wieden

Altijd al meer willen weten over het eeuwenoude ambacht rietsnijden? Ga dan mee met de vaarexcursie naar de rietsnijders van Natuurmonumenten! Op 5 en 6 april kunnen bezoekers in de Nieuwkoopse Plassen ervaren hoe dit werk eruitziet.

De bijzondere natuur van de Nieuwkoopse Plassen komt mede tot stand door het werk van de rietsnijders. Zou de mens hier niet ingrijpen, dan verandert het waterrijke, open moerasgebied vroeg of laat in een dichtbegroeid bos. Daarmee zijn alle stadia tussen open water en dichtbegroeid bos in de Nieuwkoopse Plassen aanwezig. Van deze afwisselende natuur profiteren zeldzame planten en dieren.

Demonstratie
Rietsnijders voeren hun werk vooral uit in de winter en het (vroege) voorjaar. Ze werken door weer en wind in het plassengebied, soms onder barre weersomstandigheden. Tijdens de excursie varen we langs de velden van rietsnijder Willem Beijeman en zijn collega’s. Zij laten de verschillende stadia van de rietcultuur zien en geven een demonstratie. Ook is het voor bezoekers mogelijk om zelf het werkgereedschap van een rietsnijder ter hand te nemen. Aanmelden voor deze activiteit is mogelijk via de website van Natuurmonumenten: www.nm.nl/nieuwkoop.

Wie, waar en wanneer?
Datum: Vrijdag 5 en zaterdag 6 april 2019
Tijdstip: 14:00 uur tot 16:00 uur
Kosten: Volwassenen: leden €10 / niet-leden €15, Kinderen: leden €5 / niet-leden €8
Startlocatie: Restaurant ’t Vliegend Paard, Dorpsstraat 42, 2421 BB Nieuwkoop
Aanmelden: Deze activiteit is uitsluitend online te boeken via www.natuurmonumenten.nl/nieuwkoop

05-04-2019 09:00