Vri. 16-09: Onthulling bord vluchtoord

Op vrijdagmiddag 16 september 2016 zal om 15:30 uur aan de hoek Graaf Florisweg/Willem en Marialaan in Gouda een bord worden onthuld door de Belgische ambassadeur samen met de burgemeester en de kinderburgemeester van Gouda. Het bord geeft de plek aan waar honderd jaar geleden een vluchtoord stond waar Belgische vluchtelingen een veilig onderkomen vonden gedurende de Eerste Wereldoorlog.
Voorafgaande aan deze plechtigheid is er een themabijeenkomst voor genodigden in de ontvangstruimte van Bunnik BV aan het stationsplein. Deze begint om half twee. Naast een drietal sprekers, wordt ook een filmfragment van ca. 6 minuten met beelden uit het Vluchtoord getoond.
Bij de onthulingsplechtigheid zal de Stedelijke Harmonie Caecilia, die nauwe banden had met het fanfarekorps ‘Hoop op Toekomst’ in het vluchtoord, de ‘Turnermars’ ten gehore brengen. Deze mars is door de Belgische dirigent Emiel de Bruyne gecomponeerd en precies honderd jaar geleden voor het eerst op de Markt van Gouda ten gehore gebracht.
In de Eerste Wereldoorlog waren ongeveer 2000 vluchtelingen te gast in dit Vluchtoord. Gouda had toen 25.000 inwoners.