Vr. 22-9: Nazomer Zilverweekend in Schoonhoven

Schoonhoven – In het weekend van 22 tot en met 24 september wordt het nieuwe Nazomer Zilverweekend georganiseerd. “Ontdek ‘Meesterstad & Masterpiece 2017 in Schoonhoven’ via rondleidingen, wandelingen, meesterstukken, masterclasses en nog veel meer activiteiten” vertelt René Kappers, initiatiefnemer namens het Goud- en zilversmidsgilde St. Eloy.

‘Wat is jouw Meesterstuk of Masterpiece?’ Deze vraag stelde het Gilde aan alle Schoonhovense zilversmeden, met verrassende antwoorden. “Voor de een is dat een technisch of een artistiek hoogstandje, voor de ander een sieraad met grote emotionele waarde voor hemzelf of een klant. En voor een derde is het zilverkunst wat het publiek erg mooi vindt” licht Kappers toe. Benieuwd naar ‘Masterpieces 2017’? Men ziet ze allemaal tijdens de Meesterstad Zilverwandeling langs ateliers en winkels die hun meesterstuk letterlijk en figuurlijk in de etalage zetten. Uiteraard kan men tijdens dit weekend ook de meesterstukken van de eindexamenleerlingen van de Zilvervakschool bewonderen. Hun ‘proeven van bekwaamheid’ zijn geëxposeerd in het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven.

De Zilverwandeling is niet de enige ‘meesterlijke’ wandeling die men kan maken tijdens het Zilverweekend. “Vrijdag openen we het Zilverweekend namelijk feestelijk met de premièrewandeling langs de Meesterteken-tegels die door het hele centrum te vinden zijn. Deze ‘Silver walk of fame’ voert de wandelaars langs het unieke teken waarmee elke zelfstandig werkende goud- en zilversmid al eeuwenlang zijn werk signeert.” De tegels – binnenkort ook opgenomen in de Schoonhoven app – liggen op plaatsen waar vroeger en nu goud- en zilversmeden woonden en werkten. De wandeling start aan de Haven en eindigt bij ‘Zilver aan de Lek, de oudste zilversmidwerkplaats van Schoonhoven.

Advertisements

Masterclass en Vakmanschap
“Meesterschap draait niet alleen om vakmanschap en kwaliteit maar ook om het doorgeven van je kennis. Daarom tonen studenten van de Masterclass 2017 in de Veerpoort wat zij leerden tijdens de masterclass die zij volgden.” Er valt veel op te steken over vakmanschap in de Zilverstad. Bijvoorbeeld zaterdag tijdens de uitreiking van het eerste exemplaar van het boekje ‘Schoonhoven Meesterstad 2017’ bij Artis Causa. Of laat uw eigen goud en zilver taxeren tijdens het Meesterstad Zilverspreekuur in het Zilvermuseum. Naast het Zilvermuseum kunt u ook in het Edelambachtshuys meesterstukken uit vroeger tijd bewonderen tijdens de exclusieve presentatie van deze meesterstukken uit Schoonhoven. Zondag om 16.00 uur wordt het eerste Nazomer Zilverweekend afgesloten met een feestelijke slotbijeenkomst bij de Masterclass 2017 in de Veerpoort die dit weekend speciaal voor het publiek geopend is.

Meer informatie over het festival en het Zilverweekend en het uitgebreide programma is te lezen in de programmafolder bij horeca, winkels en zilversmeden, en te vinden op www.nazomerfestival.info