Video: Verkiezingsbeloftes Gouda: Afval en milieu deel 2

Gouda – Komend voorjaar staan de gemeenteraadsverkiezingen op het programma en worden we ongetwijfeld weer overladen met prachtige, politieke beloftes. Maar wat zeggen die beloftes eigenlijk? En wat maken de bedenkers ervan waar?  In een nieuwe reeks artikelen onderzoeken we wat de Goudse lokale partijen vier jaar geleden hebben beloofd en of ze hun beloftes zijn nagekomen. In het vorige deel ontrafelden we de beloftes voor lasten voor de burger van alle partijen. In dit deel van de serie: afval en milieu. Wat hebben de partijen beloofd en wat is er waargemaakt? 

In deel 1 kwamen de partijen GroenLinks, GoudaPositief, D66, ChristenUnie en VVD aan bod. Vandaag is het de beurt aan Gemeentebelangen Gouda, PvdA, SGP, Partij voor de Dieren en CDA.

 

Gemeentebelangen Gouda (GBG)

Gemeentebelangen Gouda pleitte voor de verkiezingen in 2018 voor meer laadpalen in Gouda. Dat is gelukt. Uiteindelijk deed Rotterdam een grote aanbesteding, waaraan ook Gouda meedeed. Omdat dit ook een wens was van het College, lag behalen van dit punt binnen handbereik. Maar zijn het er genoeg?

Verder maakte GBG zich hard voor het afschaffen van de hondenbelasting. Deze motie haalde het niet. Daarnaast probeerde de partij het College te bewegen om afval te scheiden na inzameling, in plaats van bij de bron. Een goed idee waar deze krant ook onderzoek naar heeft gedaan waaruit bleek dat dit inderdaad de toekomst is.  Er werden vragen gesteld aan B&W, maar er volgde geen verdere actie.

PvdA Gouda

De PvdA heeft, bij monde van (inmiddels fractievoorzitter) Max de Groot, waterstof tot onderwerp van gesprek gemaakt als alternatieve energievorm. Erover praten, dat is dus alvast gelukt. Nu nog de uitwerking.

Verder heeft de PvdA, samen met GroenLinks, naast zonne-energie ook windenergie op de kaart gezet in het kader van de RES 1.0. Maar ja, die molens staan dan natuurlijk wel op grondgebied van de buurgemeentes. Mede dankzij de VVD is deze wens, althans voor Gouda, met dezelfde gang het raam uitgewaaid.

 

SGP Gouda

De SGP had graag een campagne gezien waarin iedere maand werd gecommuniceerd over een andere ‘afval-regel’ die belangrijk was (zoals geen rommel op straat gooien). Die campagne is er niet gekomen. Hoewel, enkele weken geleden viel er zomaar een vreemd poppetje in je brievenbus: Blinkie! Inhoudelijk voor een kind van 4, maar ja.

 

Bij de RES (Regionale Energie Strategie) wordt meer ingezet op innovaties, nog een wens van de SGP. Snellaadpalen, die zijn er niet gekomen, maar verduurzaming van gemeentelijke panden dan weer wel.

Afval scheiden was een van de heetste onderwerpen deze periode. Veel mooie woorden moesten de verhoging van de afvalstoffenheffing verantwoorden. In 2019 bleek dat er ook een andere kant zit aan het scheidbeleid.

Partij voor de Dieren Gouda

Voor Partij voor de Dieren Gouda zijn afval en milieu absolute speerpunten. Een greep uit hun verkiezingsprogramma van 2018 levert al een handvol op en dit is ze onder andere gelukt:

  • Bushokjes met sedum-daken.
  • Geen rubbergranulaat meer op de sportvelden.
  • Invoeren van een ja-ja sticker.
  • Ook heeft de PvdD met een amendement meer groen in de bouwplannen van de spoorzone gerealiseerd.

De kleine partij in Gouda heeft dus redelijk wat weten te realiseren, maar er zijn ook speerpunten waar PvdD tekort geschoten is:

  • Versnelde stap naar schone energie is mislukt.
  • Geen flessenater meer voor de gemeente Gouda is ook niet gelukt.

De partij trok op met diverse andere partijen en wist van de 17 onderwerpen over afval en milieu er zes te realiseren. Vier doelen werden deels behaald. Een serieus resultaat voor de eenmansfractie van de dierenpartij.

CDA Gouda

De Christendemocraten vonden ook dat afval scheiden moet lonen. Tot ontzetting van Gouwenaars ging de afvalstoffenheffing met het scheiden echter omhoog. De gedroomde snelfietsroute naar Rotterdam, die ten goede zou moeten komen aan het milieu, stuit tot nog toe op verzet in Moordrecht.

Verder wilde het CDA graag oplossingen op buurtniveau voor (klein) zwerfafval en hondenpoep. Een motie van de Partij voor de Dieren voor extra middelen voor zwerfafval zorgde in ieder geval voor extra budget.

Afval scheiden door de burger, dat is op den duur misschien niet eens meer nodig, dacht ook het CDA in 2018. Ze stelde hier vragen over, maar het beleid bleef ongewijzigd. Blijft toch gek dat de waarheid het niet wint van de praktijk. Onze GroenLinks-wethouder wilde niet wijken.

29-01-2022 16:10