Vakantietijd: een bezoek aan Mooi Mekkerland

Gouda – Het is weer mei en dat betekent voor veel mensen: vakantie! Weer of geen weer, het is natuurlijk een leuke gelegenheid om samen een dag op stap te gaan. Naar de Stolwijkse geitenboerderij Mooi Mekkerland bijvoorbeeld. Het bedrijf van de familie Verhoef laat bezoekers graag zien hoe het werk op een moderne boerderij eruit ziet. Kom kijken hoe de geiten leven in de stal, help mee met melken in de melkput en proef de heerlijke melk en kaas die boerin Tina Verhoef er maakt. Het kan allemaal tijdens een excursie.

In de boerderijwinkel van Mooi Mekkerland hangt een leuke foto van een heel stel geitenkoppen op een rijtje. Dat is zo leuk aan geiten zegt Tina: “De dieren zijn intelligent en grappig. En ze zijn wat aaibaarder dan koeien hè.” Ooit begonnen als kleine hobbyboer is Mooi Mekkerland intussen uitgegroeid tot een modern bedrijf waar wel 1800 geiten worden gehouden. Die moeten dagelijks worden gemolken, waarvoor de melkmachine van ‘s ochtends 11.00 tot ‘s middags 16.00 uur doordraait. Neem je deel aan een excursie, dan mag je tussen deze tijden zelf ook een handje helpen.

Beste geitenkaas uit de regio

De meeste melk die de geiten geven, wordt opgeslagen. Een klein deel wordt apart gehouden voor gebruik door de boerin, die er onder meer heerlijke geitenkaas van maakt. Tijdens de excursie krijg je de kans de melk en kaas zelf te proeven. In het winkeltje van de boerderij zijn ook diverse zelfbereide producten verkrijgbaar, zoals verschillende soorten kaas en yoghurt.

De kazen van kaasmaakster Tina zijn in maart nog in de prijzen gevallen, dus je krijgt hier de beste geitenkaas uit de regio voorgeschoteld. Ook mogen bezoekers bij Mooi Mekkerland achter de winkel kijken, in de kaasruimte. Dit is waar de kaas gemaakt wordt. Bereide kazen liggen er op de planken te wachten tot ze de juiste leeftijd hebben bereikt.

‘Geiten zijn intelligent
en grappig’

Excursies

De excursies bij Mooi Mekkerland zijn volgende week op de maan- en donderdag, duren zo’n anderhalf uur en zijn geschikt voor kinderen vanaf een jaar of zeven. Bespreek een bezoek tussen 11.00 en 16.00 uur want dan kun je helpen met melken. Excursies kunnen doorgaan bij tien aanmeldingen of meer. Na afloop is er een vragenlijstje om de kennis van kinderen te checken, maar dan weet je als volwassene natuurlijk ook alles over de geitenhouderij. Kijk voor meer informatie op www.mooimekkerland.nl.

(Bron: deGouda.nl)
Tekst en foto’s Peter Riphagen

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

02-05-2018 12:00