Twee keer zoveel woningen dan Westergouwe in het vijfde dorp

Zuidplas – Vanochtend is het masterplan voor het middengebied bekend gemaakt door de gemeente Zuidplas. Het plan omvat 8000 nieuwe woningen en is afgestemd met de provincie Zuid-Holland, het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) en de omliggende gemeenten. Om je een idee te geven, Westergouwe in Gouda heeft uiteindelijk plek voor 3800 nieuwe woningen. De nieuwe dorpskern in de noordoost hoek van de gemeente Zuidplas zal uit ca 4500 woningen gaan bestaan en verder komen er in het gebied nog ca 3500 woningen bij. De verhouding voor huur- en koopwoningen is ca 50%. De geplande bouwtijd is ca 10 jaar.

De eerste paal voor het 5de dorp gaat in juli 2024 de grond in volgens wethouder Hordijk. Het principe van eerst bewegen dan bouwen zal meegroeien met de bouw van de woningen en richt zich op aanpassingen van de Middelweg, de Bredeweg en de N219. Als maximale bouwhoogte wordt uitgegaan van 4 tot 6 bouwlagen.

In het masterplan zijn ook twee nieuwe bedrijventerreinen opgenomen in de buurt van de Gouwe Knoop. Vanwege het laagste punt van Nederland is er ook nagedacht over wateropvang en dat geeft mogelijkheden voor de natuurgebieden in het middengebied en andere innovatieve oplossingen.

Advertisements

Het 5de dorp heeft nog geen naam, er zal een prijsvraag uitgeschreven worden door de gemeente voor de inwoners en andere belangstellen om hiervoor voorstellen in te dienen.

Het college nodigt iedereen uit voor een online informatiebijeenkomst op 15 april over de ontwikkelingen in de Zuidplaspolder. In de gemeenteraad van 18 mei zal de besluitvorming over het masterplan plaats vinden, daarna kan fase 2 gestart worden met het maken van de bestemmingsplannen.

Meer informatie is te vinden op www.denieuwezuidplaspolder.nl

Door Louis Bekker    

31-03-2021 12:45f8