Turnsters TOOS plaatsen zich voor NK-finale

Daphne Spruytenburg, Lotte Janssen en Angelica Oudenaarden van Dans- en Turnvereniging TOOS uit Waddinxveen hebben op zaterdag 25 april deelgenomen aan de halve finale turnen in Amsterdam. Daphne Spruytenburg plaatste zich voor de twee toestelfinales brug en balk. Angelica Oudenaarden wist zich te plaatsen voor de meerkampfinale van het bondskampioenschap én waarschijnlijk ook voor de toestelfinale sprong.

Daphne Spruytenburg en Lotte Janssen turnden in de categorie 2e divisie junior. Daphne Spruytenburg haalde in de kwartfinale op 14 maart een zilveren medaille.  De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen in de halve finale. Bij haar eerste toestel, brug, ging het prima. Ze haalde op dit onderdeel een 10.533, goed voor de 3e plaats op dit onderdeel. Ook op balk liet ze een uitstekende oefening zien, die werd beloond met een 11.867. Op dit onderdeel haalde ze een gedeelde 1e plaats.

Daarna ging de turnster door naar vloer. Het begin van haar oefening ging uitstekend, maar tijdens haar arabier flikflak anderhalve schoef ging het helaas verkeerd bij de landing. De Waddinxveense kwam verkeerd terecht, kon daarna niet meer verder turnen en moest naar het ziekenhuis. Daar werd letsel geconstateerd aan haar enkelbanden. Het gaat er dan ook om spannen of zij snel genoeg herstelt om over zes weken deel te kunnen nemen aan de door haar behaalde toestelfinales op balk en brug.

Voor Lotte Janssen was het de eerste keer dat ze de halve finale haalde, een bijzondere prestatie. Ze deed het vooral erg goed op sprong, waar ze met een 12.800 op de vierde plaats eindigde. Op de brug en balk behaalde ze de 14e en de 15e plaats, maar op vloer liet ze helaas kostbare punten liggen. In het eindklassement behaalde ze de 17e plek, van de in totaal 28 deelnemers. Dat was net niet voldoende om door te stromen naar de volgende ronde.

In de wedstrijd daarna was Angelica Oudenaarden aan zet, in de categorie 2e divisie senior. De turnster behaalde een nette 10eplaats op balk (met een 9.933, ondanks een val) en een 12e plaats op brug (met een 9.833). Op vloer haalde ze een wat lagere score, maar op het onderdeel sprong haalde ze haar revanche. Daar scoorde ze een prachtig gemiddelde van 13.050 over twee sprongen, waarschijnlijk goed voor een plek in de toestelfinale. De KNGU heeft de doorstroming voor dit onderdeel nog niet bekend gemaakt. Daarnaast is ze door naar de NK-finale meerkamp.

De NK-finale turnen dames, 2e divisie, vindt op 6 en 7 juni plaats in Hoofddorp. Op 6 juni is de meerkampfinale, een dag later de toestelfinales.

Eerder wist Nadia Koedoot van TOOS zich ook al te plaatsen voor de finale van het bondskampioenschap, in de 3e divisie. Zij staat op 30 mei in de meerkamp finale in Leek en op 31 mee in de toestelfinale vloer.

halve finale nk turnen toos