Gouda – De gemeente Gouda en veiligheidspartners stoppen binnenkort met de befaamde Top60 lijst tegen zware criminaliteit. Tegelijkertijd wordt aan de andere kant de zogenoemde TopX aanpak opgestart. Grootste wijzigingen zijn de verkleining van de groep opgenomen delinquenten en de kortere duur. Ook wordt voortaan nadrukkelijk breder gekeken dan alleen naar inbraken, zoals ook naar drugshandel. De nieuwe aanpak moet weer schot brengen in de aanpak van de Goudse criminaliteit.
De Top60 aanpak werd in 2016 in het leven geroepen om het aantal woninginbraken terug te brengen en was geïnspireerd door de top600 van de gemeente Amsterdam. Het Veiligheidshuis, dat in Gouda de criminaliteit helpt bestrijden, ging voor de gemeente met de opgave aan de slag. Men hoopte dat door de groep 16-27 jarige delinquenten twee jaar lang te begeleiden, de jongeren weer op het rechte pad zouden komen. Maar tijden veranderen en het idee broeide dat een andere aanpak nodig was, vertelt Janneke van der Zalm van het Veiligheidshuis: “We hadden het gevoel dat we niet actueel genoeg werkten, ook omdat de criminaliteit veranderd”.
Veranderingen
Er staan daarom een paar veranderingen op stapel. Zo wordt in de TopX een vaste casusregisseur aangesteld voor begeleiding. Dat is nodig, volgens van der Zalm: “We horen vaak, we zijn niet goed geholpen en dat blijkt ook uit onderzoek. Het is heel belangrijk dat er één iemand voor en na detentie is”.
Gouwenaars komen in het vizier van de TopX wanneer zij in een half jaar vijf keer als verdachte zijn aangemerkt. De huidige groep van 60 wordt verkleind, volgens schattingen naar zo’n 20 tot 25 personen, maar het aantal fluctueert. Deze mensen worden in het vervolg nog slechts één jaar begeleid om vervolgens uit te stromen, een jaar minder dan voorheen. De leeftijdsgroep blijft dezelfde. Wel zal meer worden gekeken naar de complete gezinssituatie, omdat broertjes, zusjes en andere familie vaak vatbaar zijn om zelf ook het verkeerde pad op te gaan.
Top60 een succes
De oude Top60 aanpak vroeg veel van de instanties, zegt burgemeester Verhoeve terugblikkend: “Driekwart [van de mensen] gebeurde niet zo veel mee, daar kon je niet zoveel mee”.
Sinds de oprichting van de Top60 in 2016 zijn er totaal 105 mensen in opgenomen. 52 zaken zijn afgesloten, zo stelt de gemeente, waarvan slechts 1 negatief. De inbraakcijfers zijn in de periode sterk gedaald. Het feit dat de aanpak niet meer aansluit op de huidige tijd doet dus niets af aan het behaalde succes. De TopX aanpak gaat deze zomer nog van start.
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl
Download nu deGouda App voor iOS en Android
11-03-2020 16:15