Tjerk Bruinsma waarnemend burgemeester Krimpenerwaard

De commissaris van de Koning, Jaap Smit, benoemt met ingang van 1 januari 2015 de heer mr. T.P.J. (Tjerk) Bruinsma tot waarnemend burgemeester van de gemeente Krimpenerwaard. De heer Bruinsma is 63 jaar en lid van de PvdA.

Op 1 januari 2015 gaan de huidige gemeenten Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist op in de nieuwe gemeente Krimpenerwaard. Gezien de duur van de procedure om te komen tot een kroonbenoemde burgemeester, is gekozen voor het benoemen van een waarnemend burgemeester.
De keuze voor de waarnemend burgemeester is in goed overleg gegaan met de beoogd fractievoorzitters van Krimpenerwaard. De fractievoorzitters hebben aangegeven dat de nieuwe gemeente behoefte heeft aan een ervaren, verbindende en toegankelijke burgemeester. Na een gesprek met de heer Bruinsma hebben de fractievoorzitters unaniem ingestemd met de voordracht van de commissaris van de Koning om de heer Bruinsma als waarnemend burgemeester te benoemen. Zij zijn verheugd over de voorgedragen kandidaat en verwachten dat de heer Bruinsma als ervaren burgemeester een goede start van de nieuwe gemeente Krimpenerwaard mede mogelijk kan maken.
Volgend jaar zal de commissaris van de Koning met de fractievoorzitters bespreken wat het juiste moment is om de vacature voor een kroonbenoemde burgemeester open te stellen.
De heer Bruinsma is zeer ervaren in het openbaar bestuur. Hij is waarnemend burgemeester van Alphen aan den Rijn sinds de fusie per 1 januari 2014 tot het aantreden van een kroonbenoemde burgemeester per 15 december 2014. Van 2002 tot 2013 was hij burgemeester van Vlaardingen. Daarvoor, van 1994 tot 2002, was de heer Bruinsma wethouder in Groningen.