Rijk draagt € 200 miljoen bij aan hoogwaardig OV

Staatssecretaris Mansveld heeft € 200 miljoen verstrekt aan de provincie Zuid-Holland voor HOV-net Zuid-Holland Noord. Het wordt ingezet voor de aanleg van hoogwaardig OV en introductie van het keurmerk Randstadnet (R-net) rond Gouda, Alphen aan den Rijn, Leiden, Katwijk en Noordwijk. Deze rijksbijdrage komt bovenop de € 200 miljoen die door provincie, regio’s en gemeenten wordt geïnvesteerd voor de realisatie van R-net in Zuid-Holland.

De staatssecretaris onderstreept met de bijdrage het maatschappelijk belang van openbaar vervoer. Staatssecretaris Mansveld: “Regionaal openbaar vervoer is onmisbaar voor een goede bereikbaarheid en leefbaarheid in deze drukbevolkte gebieden van de Randstad. Met de introductie van R-net in Zuid-Holland zet de provincie een grote stap.”
De bijdrage van het Rijk ondersteunt de ambities van de provincie op het gebied van hoogwaardig openbaar vervoer. Gedeputeerde Ingrid de Bondt: “Binnenkort gaan de eerste R-net-bussen in de provincie rijden. Met deze rijksbijdrage wordt onder meer ook de eerste R-net-treinverbinding mogelijk, tussen Alphen aan den Rijn en Gouda.”

Investering in 3 verbindingen
Met de bijdrage van het Rijk wordt naast de R-net treinverbinding tussen Alphen aan de Rijn en Gouda ook een R-net-busverbinding tussen Leiden-Katwijk-Noordwijk gerealiseerd en worden extra Sprinters ingezet op het hoofdspoor tussen Leiden en Utrecht. Met deze sprinters ontstaat tussen Leiden en Utrecht (samen met de Intercity’s) een kwartiersdienst.

Advertisements

Over R-net
R-net is een keurmerk van hoogwaardig openbaar vervoer. Met R-net zijn reizigers verzekerd van comfortabel, frequent en betrouwbaar openbaar vervoer. Sinds 2011 rijden bussen van R-net in de provincies Noord-Holland en Flevoland. Half december 2014 lanceert Zuid-Holland de eerste R-net-verbinding. Dan rijden tussen Leiden Centraal Station en Zoetermeer Centrum bussen met het R-net keurmerk.

Met R-net werken verschillende overheden en vervoerders aan een hoogwaardig OV-netwerk in de Randstad. Vervolgens wordt het netwerk in Zuid-Holland verder uitgerold met 9 verschillende lijnen die voldoen aan de kwaliteitseisen van R-net, zoals een hoge frequentie en dynamische reisinformatie op de haltes. Alle voertuigen en haltes hebben dezelfde herkenbare rood-grijze kleuren.