St. Aloysius kijkt terug op 110 bijzondere jaren

De rooms-katholieke basisschool St. Aloysius bestaat 110 jaar en kent een bijzondere historie. De school onderscheidt zich met faseonderwijs en het leerlingenaantal is de afgelopen jaren stegen, daar is directeur Annette van Welie enorm blij mee.

De St. Aloysius heeft 450 leerlingen, verdeeld over twee locaties (Spieringstraat 18 en A.G. de Vrijestraat 1). Ze onderscheidt zich met faseonderwijs, waarbij halve schooljaren er voor moeten zorgen dat kinderen niet onnodig lang bij de kleuters zitten. Ze stromen sneller door naar groep 3. De school trekt een gemengde populatie kinderen aan. “Daarom doen wij veel met taalontwikkeling”, zegt Van Welie. De school probeert met de tijd mee te gaan, modern onderwijs voor alle kinderen. “Ik verwacht dat scholen, peuterspeelzalen en kinderopvang steeds meer met elkaar gaan samenwerken.”

In het kader van het 110-jarig bestaan organiseert de school deze maand diverse activiteiten voor de kinderen. Die worden afgesloten met de lentemarkt. Ter afsluiting van het schooljaar wordt op 7 juli nog iets speciaals georganiseerd, maar dat houdt Van Welie nog even geheim.

Geschiedenis
Op de Spieringstraat werd op 1 mei 1906 de St. Aloysius school geopend. De St. Aloysius is nu een gemeentelijk monument. Voorheen zat op die locatie een zeepziederij. Rijke en arme kinderen werden letterlijk gescheiden in een achter- en voorschool. Pas halverwege de jaren vijftig werd het één geheel. “Dit was toen noodzakelijk, omdat de binnenstadbewoners vertrokken naar omliggende wijken en de school steeds minder leerlingen kreeg.” Rond de jaren zestig werden ook meiden toegelaten: “toch bijzonder dat de scheiding tussen een jongens- en meisjesschool tot in de jaren zestig heeft bestaan.”