Buurt zet sluis ‘Reeuwijks Verlaat’ weer in de bloemetjes

Voor het zesde jaar op rij is zaterdag de sluis ‘Reeuwijks Verlaat’ in de bloemetjes gezet. Een groep van enthousiaste buurtbewoners met ‘groene vingers’ zorgt ervoor dat aan de hekken bij de sluis aan de Burgvlietkade in Gouda bloembakken met kleurrijke geraniums worden opgehangen. Sinds dit jaar zorgt de buurt behalve voor de geraniums ook voor een schone Breevaart.

Het buurtinitiatief is dit jaar uitgebreid met de Schone Breevaart. Hierbij zullen de bewoners ook meerdere keren per jaar zwerfafval verzamelen en gezamenlijk zorgen voor een schone Breevaart. Dit buurtinitiatief is mogelijk gemaakt door GoudApot en een sponsorbijdrage van Groencentrum NW Hoogendoorn uit Reeuwijk.

‘Reeuwijks Verlaat’
De sluis ‘Reeuwijks Verlaat’ is in 2009/2010 volledig gerestaureerd en ook het terrein rondom de sluis is opgeknapt. Daardoor heeft de sluis zijn oorspronkelijk karakter vrijwel volledig terug. Het ‘Reeuwijks Verlaat’ wordt vooral gebruikt door de recreatievaart van en naar de Reeuwijkse plassen. De sluis heeft aan één kant twee uitgangen die elk op een water met eigen waterpeil uitkomen. Daarmee is de sluis een zogenaamde driewegsluis: een sluis die drie waterwegen met elkaar verbindt. In Nederland zijn er in totaal maar drie van dit soort sluizen. Het Reeuwijks Verlaat is de kleinste en de oudste.

Advertisements