Sporten kost geld

Vorige week hebben vijf partijen een coalitieakkoord gesloten. Hierin staan plannen voor een financiële injectie in de Goudse samenleving. Hoewel Gouda financieel op de goede weg is, staan we met zijn allen nog steeds ongeveer driehonderd miljoen euro (!) in het rood. Desalniettemin heeft de kersverse coalitie besloten dat de geldkranen weer open kunnen. Met alle gevolgen van dien. Allerlei instellingen laten via de media weten dat ze flink geld tekort komen en hun hoop nu gevestigd hebben op het vrijgevige nieuwe college.

Zo ook de sportverenigingen in Gouda. Zij huren veelal sportvelden en gebouwen van de gemeente en vinden nu dat de gemeente maar eens moet gaan investeren in groot onderhoud en/of vervanging. Zelf sport ik bij een sportschool, waarvan de eigenaar ook de eigenaar is van het pand waarin de sportschool gevestigd is. Deze hardwerkende ondernemer heeft nog nooit geld gekregen van de gemeente. Sterker nog, hij betáált flink aan de gemeente via de lokale belastingen.

Zou het eigenlijk ook niet veel beter zijn als de sportverenigingen in Gouda eigenaar werden van hun accommodaties en velden? Dan worden ze zelf verantwoordelijk voor beheer, onderhoud en vervanging en hoeven ze niet steeds de gemeente achter de broek te zitten. Toch willen veel verenigingen geen eigenaar worden. En waarom eigenlijk niet? De reden is… alweer, geld. De gemeente verhuurt tegen een lekker laag prijsje. En deze verenigingen hebben zelf allang een berekening gemaakt. Als men zelf verantwoordelijk wordt voor het groot onderhoud en de vervanging, kost dat vele malen meer dan doorhuren bij de gemeente.

Advertisements

Nee, veel gemakkelijker is het om af en toe flink op de trom te roffelen dat er extra geld vanuit de gemeente moet komen. Zo blijven de contributies voor deze sportverenigingen lekker laag, en kunnen ze de gemeente de schuld blijven geven van het slechte onderhoud. De belastingbetalers in Gouda, ook degenen die niet sporten, betalen de rekening wel… Bovendien is het oneerlijk ten opzichte van de sportscholen en sportverenigingen in Gouda die wél hun eigen broek kunnen ophouden, want die zijn er wel degelijk in Gouda. Ik vrees echter dat de nieuwe coalitie dit perverse systeem intact laat en liever de geldbuidel trekt…

Johan Weeber

22-06-2018 15:00