‘Sportarts kijkt met brede blik naar de klacht’

Gouda – Wat gebeurt er achter de deuren van het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ)? In samenwerking met het GHZ belicht Weekblad deGouda enkele afdelingen. In deze aflevering gaan we in op het specialismen Sportgeneeskunde en Orthopedie.

“Als sportarts moet je je kunnen verplaatsen in de sporter en iets van alle sporten afweten om goed te kunnen adviseren”, zegt Marijke Thunnissen. Zij is samen met collega Maarten van Oosterbos deze maand zijn begonnen in het Groene Hart Ziekenhuis. Het ziekenhuis heeft speciaal voor sporters op maandag en donderdag een spreekuur waar ze snel terecht kunnen, waardoor ze niet lang hoeven te wachten op behandeling van hun blessure. Het zijn overigens zeker niet alleen sporters die Marijke ziet op haar spreekuur. Ook bijvoorbeeld mensen die nog inactief of chronisch ziek zijn en meer willen bewegen, kunnen hier terecht voor advies.

Elliot Pattinama, patiënt

De 27-jarige Elliot Pattinama heeft hij dit seizoen maar vijf wedstrijden kunnen spelen in het eerste elftal van Jodan Boys. Meer zat er niet in vanwege spier- en peesblessures in buik en knie. “Eigenlijk ben ik nu op een leeftijd waarop je aan je top zou moeten zitten”, zegt hij met spijt. Zijn blessures maken dat nu even onmogelijk. Vorig seizoen is het al begonnen. Hij is toen bij de orthopedisch chirurg geweest voor een injectie in zijn knie. Dat was een tijdelijke oplossing. De pijn in buik en knie bleef en Elliot werd door de fysiotherapeut van Jodan Boys verwezen naar sportarts Marijke Thunnissen in het Groene Hart Ziekenhuis. Binnen een week kon hij hier terecht. Marijke bracht de problemen in kaart en kan Elliot nu terugverwijzen naar zijn eigen fysiotherapeut die de nodige adviezen van haar krijgt. Hij is blij met de aandacht die hij hier in het ziekenhuis krijgt. Wat hij tot nog toe heeft geprobeerd, heeft niet het gewenste effect gehad. “Ik was op zoek naar iemand die me wel kon helpen. Of dit helpt moet ik natuurlijk nog zien, maar ik verwacht dat het positief gaat uitpakken.”

Marijke Thunnissen, sportarts

“We kijken met een brede blik naar de klacht”, zegt Marijke Thunnissen over het werk van de sportarts. “Als een sporter met een blessure binnenkomt, bekijken we het gehele bewegingsapparaat en de functionele stabiliteit. We gaan op zoek naar de oorzaak van de blessure. Is er sprake van een verkeerde techniek, worden er verkeerde materialen gebruikt, is er een te eenzijdige belasting? We kijken vanuit verschillende invalshoeken naar de klacht.” Als in beeld is gebracht wat er aan de hand is, kan ze als dat nodig is, de patiënt eenvoudig doorverwijzen naar de orthopeed of naar een ander specialisme binnen het ziekenhuis. “De lijnen zijn hier kort, dat is erg prettig.” Vaak geeft ze adviezen op het gebied van training en zo nodig geeft ze voedingsadviezen.

“Binnenkort starten we met sportmedische onderzoeken en inspanningstesten met hartfilmpje en ademgasanalyse om te kijken hoe het hart en de longen reageren op inspanning.” Dit onderzoek kan plaatsvinden na verwijzing van de huisarts, maar mensen kunnen ook zonder verwijzing een sportmedisch onderzoek laten doen. De vergoeding gaat dan via de aanvullende verzekering. ”Het is aan te bevelen als je intensief sport”, zegt Marijke, “omdat mensen soms helaas tijdens het sporten in de problemen komen. Het kan ook verstandig zijn in verband met het voorkomen van blessures.” Zelf heeft ze altijd fanatiek gesport. Het specialisme van sportarts ligt dan ook dicht bij haar. “Het leuke aan dit specialisme is dat je kunt werken in een klinische setting, maar je kunt ook sporters begeleiden op het sportveld en samen met hen toewerken naar een goede prestatie. Die combinatie vind ik mooi.”

Nieuw: Voet/enkel spreekuur

Voor patiënten met complexe voet/enkel problemen heeft het GHZ sinds kort een speciaal spreekuur. Daarin zien orthopeed en orthopedisch schoenmaker de patiënt tegelijkertijd. Orthopeed Vincent Wennemers ziet dat dit heel goed werkt. “Samen kun je vanuit je eigen vakgebied de patiënt de best passende zorg bieden.” Het gaat hier bijvoorbeeld om platvoetproblemen, versleten gewrichten, of een grote teen die een correctie nodig heeft. Het zijn problemen die met en zonder operatie kunnen worden behandeld. In het laatste geval kan de patiënt het advies krijgen een orthopedische schoen te laten aanmeten. De reactie is dan vaak niet direct enthousiast.

De orthopedische schoen heeft een slecht imago: patiënten denken aan een wat lompe klomp. Maar dat is niet meer van deze tijd bewijst Vincent als hij een site met modern ogende schoenen laat zien. Met de schoenen is volgens hem veel winst te behalen, zonder dat een operatie nodig is. Patiënten met bijvoorbeeld progressieve platvoeten zou hij kunnen opereren om de voet goed uitgelijnd te krijgen. Dat is een grote operatie waaraan de patiënt twee tot drie littekens overhoudt. Het is ook mogelijk om schoenen aan te meten die enkel en voet ondersteunen. Dat maakt die grote operatie soms overbodig. “We bespreken dit met de patiënt waarbij we gezamenlijk tot een beslissing komen. Als blijkt dat een schoen uiteindelijk toch niet goed werkt, kan altijd een operatie worden overwogen.”

(Bron: deGouda.nl)

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

21-04-2018 13:00